Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Voeten en pijn: wanneer is de pijn behandelbaar?

Mensen met fibromyalgie hebben veel pijn, ook voetpijn. Soms verminderen deze pijnklachten met zolen, maar soms ook niet. Datzelfde geldt ook voor mensen met rugpijn en voetklachten. Die rugpijn kan soms zo heftig zijn, dat er wel wat aan de hand móet zijn. Of in ieder geval, zo lijkt het.

Terwijl in het merendeel van de gevallen er geen duidelijke anatomische oorzaak van de pijnklachten te vinden is – ja echt. Bij fibromyalgie en rugklachten zijn dus pijnklachten aanwezig, veelal zónder duidelijke anatomische afwijking.

In de dagelijkse praktijk kan dit knap lastig zijn; verwarrend ook wel. Je wilt immers niets missen, en zeker weten de rode vlaggen uitsluiten.

Je wilt mensen zo goed mogelijk helpen

Maar: wanneer help je mensen nou het beste?
Één ding is duidelijk: ontkennen van pijn is zinloos. Maar wat is dan wel zinvol?

Belangrijk

bij fibromyalgie en rugklachten:

  1. Herken of het pluis of niet pluis is; oftewel: zijn er rode vlaggen of niet?
  2. Indien er geen rode vlaggen zijn: help je cliënt om comfortabel te lopen en temper bij voorbaat de verwachting van het effect van je zool:
    a) wees tevreden bij 50% verbetering
    b) is er weinig tot geen verbetering? Pas dan maximaal 1 keer de zool aan en evalueer.
  3. Het ligt niet aan jou of je zool als het weinig tot geen effect heeft; het ligt aan de aandoening!

Herken sneller rode vlaggen en kijk de behandel-kunst af van Marco vd Biezen, een bevlogen behandelaar met mooie verhalen, over voeten en fibromyalgie en voeten en rugklachten. Volg deze trainingen in de avond, vanuit je eigen huis, en verdien 2 geaccrediteerde KP of KABIZ punten.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »