- Reumatoïde Artritis
- Artrose
- Trauma
- Charcot-voet
Waarom is dat belangrijk te weten?
De oorzaak van de pijnklachten verandert je behandeling.
Bij RA kan het passen bij een actieve opvlamming / flare, waarbij medicatie nodig is. Zonder deze medicatie zal ook je zool of schoen wenig helpen.
Indien het niet gepaard gaat met een opvlamming van RA, kan het zijn dat er gewrichtsschade is als gevolg van RA. Een secundaire vorm van artrose dus. Dit herken je aan startpijn, – stijfheid, geen roodheid, warmte of zwelling (bij een pasteuze zwelling kan het wel gaan om een ganglion, passend bij de gevolgen van RA).
Bj artrose is het vooral zaak om (tijdelijk) te immobiliseren, bijvoorbeeld met een ondersteuning van de voetboog in combinatie met een verstijving en een afwikkeling van de schoen.
Typische letsels van het TMT gewricht zijn stootletsels tegen bijvoorbeeld de stoep, of erger, bij een plantair- of dorsaalflexieluxatiefractuur. Hierbij zijn de intermetatarsale ligamenten geruptureerd en/of een fractuur van de basis van de metatarsalia of cuneiforme.
De Charcotvoet komt het meeste voor ter hoogte van de lijn van Lisfranc. Een Charcot voet komt voor bij neuropathie, bijv agv DM en wordt gekenmerkt roodheid, zwelling en warmte met 2 graden temperatuurverschil tov de andere voet. Ook bij twijfel: behandel met rust en niet belasten, totdat de definitieve oorzaak is vastgesteld.
Oftewel: de oorzaak van de pijnklachten verandert je behandeling in grote mate: van medicatie tot aan zolen & schoenen, tot aan directe immobilisatie en het voetenspreekuur.
Dus: maak onderscheid tussen deze oorzaken; het verandert je behandeling en advies.
Meer weten?
Volg dan de online training Voeten en de Charcot-neuro-arthropathie. Of ga voor de Masterclass Achtervoetklachten, waar dit onderwerp ook aan bod komt.