Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg
Masterclass Achtervoetklachten

Checklist om MTP1-artrose te herkennen

Is het nou MTP1-artrose of niet?

Soms is het gewoon niet duidelijk. Hoe mooi zou het zijn om van tevoren in te schatten wat de kans op MTP1-artrose is, om zo een nog realistischer verwachting te scheppen voordat patiënten aan je therapie beginnen?

Het is ook logisch, je kan niet in die voet kijken: naar wat er zich vanbinnen afspeelt of hoe het eruit ziet. En ook al heb je een echo-apparaat en zie je de dorsale osteofyten, dan is het nog de vraag of het gewricht zelf ook is aangedaan.

Artrose is een niet-omkeerbaar proces door kraakbeenslijtage. Conservatieve behandeling kan tot bepaalde hoogte de pijn verminderen, maar niet de oorzaak wegnemen.

Checklist MTP1-artrose

Pas deze checklist toe om MTP1-artrose te herkennen, de kans van slagen in te schatten of op tijd bij te sturen. Hoe meer je met ‘’ja’’ antwoordt, hoe groter de kans op MTP1-artrose.

  • Startpijn en stijfheid
  • Vermindering van de pijnvrije loopafstand
  • ’s Nachts wakker worden van de pijn
  • Verdikking ter hoogte van gewrichtsspleet met ossale, harde consistentie en onregelmatige vormen, evt in combinatie met roodheid, warmte en weke delen-zwelling. Zowel mediaal, dorsaal als lateraal
  • Beperkte range of motion met pijn tijdens (passief) bewegen (kan in zowel dorsale als plantaire richting)
  • Herkenbare pijn in eindstand van gewricht bij passief functie-onderzoek, evt met bot-op-bot eindgevoel
  • Herkenbare pijn tijdens het lopen op de tenen
Meer weten?

Tijdens de Masterclass Voorvoetklachten op 1 maart gaan we dieper in op MTP1-artrose en tal van andere voorvoetklachten. Volledig online en inclusief 5,5 KP punten of 6 KABIZ punten. Meer info en aanmelden kan hier.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »