Over FeetForward
Een Leven Lang Lopen voor jouw patiënten
Mijn missie: Een Leven Lang Lopen
Voetexpert Mirjam Tuinhout vertelt: ‘’Vele, vele mensen kampen met langdurige voetklachten. Door ‘alleen maar’ een voetprobleem stond iemands leven op z’n kop. Ik besefte tijdens mijn werk als MPA Voet- en enkelorthopedie: voeten zijn noodzakelijk voor zelfstandigheid en beweging. Daarom is een Leven Lang Lopen mijn missie.”
FeetForward biedt training en advies over de behandeling van voetklachten.
Voor alle professionals in de voet- en loopzorg, zoals podotherapeuten, orthopedisch schoenmakers, maatnemers, pedicures, fysiotherapeuten, registerpodologen, huisartsen, trainers, schoenverkopers etc. Voor individuele professionals én voor bedrijven.
Vier redenen waarom deelnemers terugkomen:
- opfrissing, verbreding en verdieping over voetklachten
- patiënten betere informatie kunnen geven
- meer behandelingen kunnen toepassen
- geaccrediteerde punten voor diverse kwaliteitsregisters

De missie van Mirjam Tuinhout:
Een Leven Lang Lopen.
Opdrachtgevers
Mirjam is met haar kennis, enthousiasme en didactische kwaliteiten de aangewezen persoon om uitleg te geven over de opties bij voet- en enkelklachten.
Team FeetForward

Mirjam Tuinhout
Voetexpert
Oprichter/eigenaar FeetForward
Voetexpert Mirjam Tuinhout vertelt: ‘’Vele, vele mensen kampen met langdurige voetklachten. Door ‘alleen maar’ een voetprobleem stond iemands leven op z’n kop. Ik besefte tijdens mijn werk als MPA Voet- en enkelorthopedie: voeten zijn noodzakelijk voor zelfstandigheid en beweging. Daarom is een Leven Lang Lopen mijn missie.”
Lees hier meer over Mirjam Tuinhout.

Dr. Jan Willem Louwerens
Orthopedisch chirurg, Sint Maartenskliniek, Ubbergen (Nijmegen)
Gastspreker
Topexpert, zeer ervaren en één van de grondleggers van de gespecialiseerde voet- en enkelorthopedie in Nederland. Sinds 1998 werkzaam als orthopaedisch chirurg in de Sint Maartenskliniek, Ubbergen/Nijmegen in de Foot and Ankle Reconstruction Unit.
Begaan met zijn patiënten; weegt de voor- en nadelen van een operatie af, in het licht van het dagelijks leven van de patiënt. Sympathiek, genuanceerd en gedreven opleider. Fervent voorstander van wetenschappelijk onderzoek en netwerkgeneeskunde.
Gepromoveerd, auteur van meer dan 80 artikelen en begeleider van promovendi. Voorzitter van de werkgroep Richtlijn operatieve behandeling van voet-, hand- en heupproblemen bij HMSN. Vanaf mei 2022 voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Dr. Gijs Snijders
Geëngageerd reumatoloog, werkzaam in het Gelre Ziekenhuizen
Gastspreker
Gepromoveerd op de behandeling van artrose en nog steed geïntrigeerd in het ontstaansmechanisme én het vinden van een goed medicijn tegen artrose. Lid van de NVR-werkgroepen Artrose en Kwaliteit.
Ziet dagelijks mensen met jicht, RA, artrose, M Bechterew op de poli. Vertelt graag over de gevolgen van een gewrichtsontsteking, en geeft duidelijke handvatten om onderscheid te maken tussen biomechanische pijnklachten en gewrichtsontstekingen.
Gijs Snijders presenteert casuïstiek met veel beeldmateriaal. Over veelvoorkomende reumatologische aandoeningen zoals jicht, RA, artrose en M Bechterew.

Dr. Nicky van Melick
Gepromoveerd op Voorste Kruisband-rupturen, post-doc researcher Anna Ziekenhuis en Anna Topsupport, Chief Health Officer van Movamento, tevens docent en consultant sportfysiotherapie
Gastspreker
Gedreven, ambitieus en knee-geek die houdt van optimale trainingsprogramma’s na een Voorste Kruisband-ruptuur. Ervaart de waarde van ondersteuning van de voetstand in het revalidatietraject op regelmatige basis.
Vertelt graag over de fysiotherapeutische behandeling, oefeningen, trainingsopbouw én hoe het looppatroon wordt beïnvloed door een VKB ruptuur. En hoe je dat kan zien én testen in de dagelijkse praktijk. Presenteert casuïstiek met veel beeldmateriaal.
Gepromoveerd op de behandeling van VKB-rupturen en post-doc researcher bij het Anna Ziekenhuis en Anna Topsupport, Chief Health Officer van Movamento, tevens docent en consultant sportfysiotherapie.

Mariska Talitsch
Kinderfysiotherapeut, MMC Veldhoven, werkzaam op o.a. de Downpoli.
Gastspreker
Mariska Talitsch werkt als kinderfysiotherapeut in het MMC Veldhoven, in kliniek en polikliniek, op o.a. de Downpoli. Ook is zij Therapeut Ontwikkelingsondersteuning voor Prematuur geboren kinderen en hun ouders. Ze geniet van het ontdekken van de mogelijkheden van het kind en biedt ouders en professionals graag een helpende hand in de omgang met de handicap en motorische problemen van kinderen.
Begeleidt in haar vrije tijd een scouting groep voor kinderen met een beperking in Son. Bevlogen, enthousiast, zeer deskundig, breed opgeleid, praktisch ingesteld.

Tim Gerbrands
Bewegingstechnoloog en bewegingswetenschapper, HBO-docent/onderzoeker bij Fontys Paramedische Hogeschool.
Gastspreker
Expert in ganganalyse en biomechanica. Past ganganalyse en biomechanica toe om te meten wat je niet kan zien. Gebruikt o.a. krachtenplatform en video-camera’s, en koppelt klinische gegevens aan de wetenschap. Vergelijkt de individuele patiënt met pijnklachten met wetenschappelijke data en past op dagelijkse basis machine learning toe.
Promoveert op het effect van ‘’silly walks’’ op knie-artrose, van oorsprong bewegingstechnoloog en bewegingswetenschapper, nu werkzaam als HBO-docent/onderzoeker bij Fontys Paramedische Hogeschool.
De drijfveer van Tim Gerbrands is om professionals meer biomechanisch inzicht te geven en daardoor de beste behandeling te kiezen voor de patiënt. Hij doet dat op genuanceerde en positieve wijze.

Kirsten Veenstra
Orthopedisch chirurg
Gastspreker
Gespecialiseerd in o.a. voet- en enkelchirurgie (waaronder reumachirurgie) en neuromusculaire pathologie, Sint Maartenskliniek Woerden & Ubbergen.
‘Empowert’ eerste lijns professionals op rappe en frisse wijze.
Neemt je graag op virtuele wijze mee naar de orthopedische spreekkamer.

Marco van der Biezen
Ondernemende Physician Assistant
Gastspreker
Opgeleid en werkzaam als manueel-fysiotherapeut, Physician Assistant Orthopedie & Revalidatiegeneeskunde is Marco van der Biezen thuis in 1e en 2e lijns zorg: hoofd paramedische dienst bij voetbal vereniging OJC Rosmalen, mede-eigenaar van BeLife Den Bosch en Physician Assistant in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Overtuigd van het feit dat samen één boodschap uitdragen de kracht is van een multidisciplinaire behandeling.

Wendy Vos
PA revalidatiegeneeskunde
Gastspreker
PA revalidatiegeneeskunde met professionele passie voor de mens boven de voet. Vindt professionals in de eerste lijn goud waard en hecht veel waarde aan netwerkzorg. Door het tijdig signaleren van problemen in ADL, en (be)dreigende pathologieën kan een hoop ellende worden voorkomen.
Gespecialiseerd in de schoentechnische behandeling van complexe voetproblematiek, o.a. bij diabetici.
Gepubliceerde artikelen
- Tuinhout M, Anderson PG, Louwerens JWK. Foot Build Registration System (FBRS) to evaluate foot posture: a reliability study with healthy subjects and patients with Charcot-Marie-Tooth disease. Foot Ankle Surg. 2009;15(3):127–32.
- Tuinhout M. Met beide voeten op de grond. Podosophia. 2012;20(6):18–20.
- Tuinhout M, Jongmans M, Okhuysen M. De podotherapeut moet semi-orthopedisch schoeisel gaan leveren. Podosophia. 2012;20(….):28
- Stegeman M, van Ginneken BTJ, Boetes B, Tuinhout M, Louwerens JWK, Swierstra BA. Can diagnostic injections predict the outcome in foot and ankle arthrodesis? BMC Musculoskelet Disord. 2014;15(1):1–5.
- Tuinhout M. Calcaneusfractuur of inversietrauma na val bij rotsklimmen? Podosophia. 2014;22(3):9–11.
- Tuinhout M. Wat is normaal en wat niet? PodoPost. 2014 Sep 16;27(7):38–9.
- Tuinhout M. Wat heeft een podotherapeut eraan? Podosophia. 2014;22(5):20–2.
- Tuinhout M. Richtlijnen knieartrose bieden ook aan podotherapeuten houvast. Podosophia. 2014;22(6):9–11.
- Tuinhout M, A B. Evalueer veranderende voetstand. Podosophia. 2015;23(1):28–9.
- Tuinhout M. Richtlijn voor niet-traumatische knieklachten bij kinderen en adolescenten. PodoSophia. 2015 Jul 23;23(4):27–9.
- Tuinhout M, Janssen I. Multidisciplinaire behandeling leidt tot verrassend resultaat. Podosophia. 2015;23(4):8–10.
- Tuinhout M, Louwerens JW. Multidisciplinaire Richtlijn CRPS-type 1. Podosophia. 2015;23(3):18–20.
- Tuinhout M. De pathologische platte kindervoet. PodoPost. 2015 Sep 4;28(7):32–5.
- Tuinhout M, van Roermund PM. Richtlijn Osteoporose en fractuurpreventie. Podosophia. 2015;23(2):23–5.
- Tuinhout M, Witteveen A. De uitdagingen van de Richtlijn Hallux Valgus (deel 1). Podosophia. 2015 Sep 28;23(5):14–6.
- Tuinhout M, Witteveen A. De uitdagingen van de Richtlijn Hallux Valgus (deel 2). Podosophia. 2015 Nov 27;23(6):17–20.
- Tuinhout M, Witteveen A. Multidisciplinaire behandeling is niet vanzelfsprekend. Podosophia. 2015 Sep 28;23(5):8–10.
- Janssen I, Tuinhout M. Een stap vooruit bij sportblessures; sportpodotherapie voor het voetlicht. Sportgericht. 2016;(5):46–8.
- Tuinhout M, Deckers S. Kinderen met downsyndroom: de richtlijn. Podosophia. 2016 Mar 21;24(1):22–6.
- Tuinhout M, Habraken FAAE. Jicht en voetklachten: een onlosmakelijke combinatie. Podosophia. 2016;24(3):86–9.
- Tuinhout M, Laanbroek L. Wandeladvies in de Richtlijn Diagnostiek en Behandeling van dementie. Podosophia. 2016;24(2):53–6.
- Tuinhout M. Stap voor stap vooruit. Casemanagement bij atypische voorvoetklachten. Podosophia. 2017 Sep 8;25(3):78–83.
- Tuinhout M, Jansen RWMM. Enkeloedeem en vermoeide voeten een normaal ouderdomsverschijnsel of een teken van hartfalen? Podosophia. 2017 Jun 12;25(2):63–6.
- Tuinhout M, Janssen RPA. ‘Better safe than sorry’ bij een totale knieprothese. Podosophia. 2017 Mar;25(1):24–7.
- Tuinhout M, Laanbroek L. De richtlijn SOLK voor als het niet lekker loopt. Podosophia. 2017 Dec 3;25(4):134–8.
- Tuinhout M, Poppema M. Stap voor stap de depressie voorbij. Podosophia. 2017 Sep;25(3):98–102.
- van Gulick DJJ, van Erp Taalman Kip FL, van Kampen PM, van Limbeek J, Tuinhout M. Onbekend maakt onbemind. Delay in het diagnostisch traject van de tarsale coalitie. Podosophia. 2018 Sep;26(3):100–4.
- Tuinhout M, Hofstad C, Altmann V, Louwerens JWK. Gemakkelijker HMSN herkennen dankzij de nieuwe richtlijn. Podosophia. 2018 Dec;26(4):163–7.
- Tuinhout M, Janssen RPA. Richtlijn en Evidence Statements na voorste-kruisbandruptuur inspireren tot interprofessionele samenwerking. Podosophia. 2016;24(4):118–21.
- Tuinhout M, Krekels GAM. Voeten en huidkanker: een groeiend probleem. Podosophia. 2018 Sep;26(3):120–3.
- Tuinhout M, Mulders G. Hemofilie: een bloedstollingsstoornis met gevolgen voor de voet en enkel. Podosophia. 2018 Mar 16;26(1):23–7.
- Tuinhout M, Van der Plaat L. Enkelfracturen: gips of operatie na een enkelfractuur? Podosophia. 2018;1–5.
- Tuinhout M, Van der Plaat L. Podotherapeutische behandeling bij enkelartrose? Een overzicht van conservatieve en operatieve behandelmogelijkheden. Podosophia. 2018;(4).
- Fuit, L., Hoenen, D. & Tuinhout M. Zelf onderzoek doen? Dat kan! Podosophia. 2019;27(12).
- Tuinhout M. Anterieure enkelpijn: hoe herken je het en wat doe je ermee? Podosophia. 2019 Sep;27(3):92–6.
- Tuinhout M, van Bergen CJA. Mis het niet: een osteochondraal defect aan de talus. Podosophia. 2019 Dec 18;27(4):120–3.
- Tuinhout M. Wie doet wat? Een vorm van patiëntgerichte zorg. Podosophia. 2019;
- Mulders G, Tuinhout M. Fiona’s FVII footprint. J Haemoph Pract. 2020 May 7;7(1):8–11.
- Tuinhout M, Fuchs MCHWT. Lisfrancdislocatie herkennen. Podosophia. 2020 Sep 21;28(3):72–7.
Nieuwste blogs


Gratis Q&A over Klauwtenen door Wandelwol en FeetForward
Nanda van Spijker van Wandelwol en Mirjam Tuinhout van FeetForward beantwoorden graag je vragen over klauwtenen en andere voetproblemen van je cliënten. Over de oorzaken,


Starten & stoppen met zolen en schoenen bij RA
Voetproblemen bij Reumatoïde Artritis-patiënten komen veel voor. Voorvoetpijn of standsafwijkingen kunnen zelfs het eerste herkenningspunt zijn van RA. Bij 70-90% van alle RA waren de


Gratis casusbespreking
Onkruid wieden Eens in de zoveel tijd moét het gewoon; onkruid uit de tuin halen. Eigenlijk een heel stom werkje, maar tegelijkertijd word ik er
In de media
Classy artikel, mei 2021
Weer een publicatie
Deze keer in een glossy in plaats van in een vakblad.
Een column in de glossy Classy, voorheen Gooisch… als lifestyle. In een special over lentevoeten!
Met 4 tips
over het voorkomen van eelt en likdoorns, de juiste maat schoen, en info over hoe je de druk onder de voorvoet kan verminderen via schoeneigenschappen.


DA magazine, september 2019: Goede schoenen kies je met je handen
Mirjam Tuinhout is voetexpert en geeft advies en trainingen aan professionals in de voet- en loopzorg. Een gesprek over hoge hakken, filerijden en de heilzame werking van wandelen. ‘Lopen is een natuurlijk medicijn.’
En: Voeten … typisch een van die lichaamsdelen die je voor lief neemt, tót je er last van krijgt. Volgens voetexpert Mirjam Tuinhout verdienen ze meer aandacht. Goede schoenen kies je met je handen.
Geschreven door Eva Hoeke – Volkskrant
Fontys Paramedische Hogeschool, januari 2017: ‘Je wordt je pas bewust van je voeten, als je er last van hebt’
… zegt Mirjam Tuinhout, docent Fontys Paramedische Hogeschool. ‘Wanneer heb je niet je voeten nodig? Van de eerste stapjes, tot sport en zelfredzaamheid van ouderen.’ Ze behandelt al meer dan 15 jaar patiënten met voet- en enkelklachten. ‘Een voet lijkt zo’n eenvoudig lichaamsdeel. Maar wist je dat een voet 28 botstukken, 30 gewrichten en meer dan 100 ligamenten, spieren en pezen heeft? Kun je je voorstellen hoe complex de samenwerking daartussen is? Voeten fascineren mij echt, en dan vooral de gevolgen voor mensen als er klachten zijn.’ Lees de hele tekst

Opleiding en lidmaatschap
Mirjam Tuinhout blijft up-to-date door het ontwikkelen van nieuwe trainingen, de casusbesprekingen en het schrijven van artikelen met andere experts.
Verbreding en verdieping in het voetenvak
De unieke kennis en ervaring die ik heb opgedaan in de Sint Maartenskliniek als eerste Physician Assistant hoort óók thuis in de eerste lijn. Zodat mensen met voet- en enkelklachten nog sneller van hun klachten afzijn, en weten wat er aan de hand is. Én zodat het vak van o.a. podotherapeuten, registerpodologen, pedicures, orthopedisch schoentechnologen nog interessanter wordt.
Werkervaring van Mirjam Tuinhout
- 10 jaar ervaring als Physician Assistant Voet- en Enkelorthopedie in de Sint Maartenskliniek
- Afgeronde opleiding als podotherapeut
- 10 jaar ervaring als HBO-docent & -onderzoeker
- Auteur van meer dan 35 artikelen over voeten, met vele toonaangevende mede-auteurs zoals orthopedisch chirurgen, revalidatieartsen, podotherapeuten en geriaters
- Bestuurslid van ISPO NL
- Werkgroeplid van het VoetSchoenprotocol van NVOS-Orthobanda als afgevaardigde van de Nederlandse Orthopedische Vereniging
- Voor de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten heeft FeetForward alle Nederlandse podotherapeuten training gegeven tijdens de Leergang Professioneel Leiderschap over ‘’Het snijvlak tussen podotherapie en orthopedie’’.
- Veelgevraagd trainer over voet- en enkelklachten voor diverse doelgroepen, zoals bedrijfs- en verzekeringsartsen, podotherapeuten, pedicures en orthopedische bedrijven.


Een Leven Lang Lopen voor jouw patiënten staat centraal bij FeetForward.
FeetForward geeft training en advies over voetklachten aan professionals in de voet- en loopzorg. Waarom? Voor een Leven Lang Lopen voor je patiënten, en voor meer voldoening in het voetenvak.