Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

‘’Pijn ergens bij de enkel, ja, iets lager….‘’

Je kent het wel; het is ongelooflijk moeilijk voor patiënten om precies te zeggen waar de voetpijn zit.
Zeker als het zich in de enkelregio bevindt. Het kunnen enorm veel differentiaal diagnoses zijn: van fasciitis plantaris, tot artrose van het onderste spronggewricht en peroneuspeesklachten. Deze pijnklachten bevinden zich op nog geen 5 cm van elkaar.

De oorzaken zijn divers, de palpatie is lastig, en nog belangrijker: de behandelingen verschillen. Hoe interessant! Echt een uitdagende pijnklacht.

Maar: waar begin je en hoe zorg je ervoor dat je de goede diagnose stelt en dus de beste behandeling inzet?

Eén van de differentiaal diagnoses is artrose van het onderste spronggewricht, ook wel subtalaire artrose genoemd. Artrose van het onderste spronggewricht komt best veel voor.

Maar het is een voetklacht waar relatief weinig aandacht voor is. Daarom: hierbij 3 oorzaken en 3 herkenningspunten van artrose aan het onderste spronggewricht.

3 oorzaken van artrose van het onderste spronggewricht
  1. Reumatoïde Artritis (RA) – vooral bij mensen die al langere tijd RA hebben en nog niet met nieuwe reumamedicatie zijn behandeld.
  2. Na een ongeluk of breuk, bijvoorbeeld van de calcaneus of enkel
  3. Een tarsale coalitie met klachten op volwassen leeftijd
3 typische dingen die mensen zeggen bij pijn aan het onderste spronggewricht
  1. Ontstaan na een klein ongelukje, zoals een inversietrauma, verstapping of uitglijden waarbij de klachten lang aanhouden
  2. Lopen op kiezels, strand, bos is pijnlijk(er) dan lopen op vlak terrein
  3. De eerste paar passen na een periode van relatieve rust, zijn extra pijnlijk
Voorkom onnodige controles

Hoe fijn zou het zijn om meer duidelijkheid over de diagnose te krijgen/behandeling te krijgen. Om zo onnodige controles te voorkomen, zodat jij je schaarse tijd zo goed mogelijk kan gebruiken.

Artrose van het onderste spronggewricht komt uitgebreid aan bod tijdens de Masterclass Achtervoetklachten. Speciaal gericht op podotherapeuten, orthopedisch schoentechnologen en registerpodologen.
De cases komen rechtstreeks uit de praktijk en zorgen voor een fijne kapstok voor tips over onderzoek en de behandeling met zolen of schoenen. Schrijf je direct in.

Andere onderwerpen zijn o.a. peroneuspeesklachten en de platvoet bij volwassenen die je niet mag missen om een normale voetvorm te behouden met schoenen en zolen. Kijk hier voor meer info.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »