Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg
Artrose van het MTP1-gewricht en jicht

Jicht in het MTP1-gewricht

Jicht is de meest voorkomende gewrichtsaandoening in Nederland waarbij veelal het MTP1-gewricht ontstoken is. Jicht kan op de lange termijn ernstige gewrichtsschade en veranderingen in de huid veroorzaken waardoor voetpijn, chronische wonden en/of standsafwijkingen ontstaan. In 50–70 % van de gevallen bevindt de ontsteking zich in het grote teengewricht, wat podagra wordt genoemd.

Jicht herkennen in de anamnese

Het typerende en eerste verschijnsel van jicht is een steriele ontsteking van één voetgewricht, meestal het metatarsofalangeale (MTP)1- of enkelgewricht, die vaak wordt voorafgegaan door een akelig gevoel. De pijn ontstaat vaak’s nachts, en kan worden uitgelokt door eerdere ziekte of purinerijk eten. Er is extreme gevoeligheid van het gewricht met pijn (VAS > 7, een brandend, stekend gevoel), zwelling, warmte, roodheid, en een verminderde range of motion. De ontsteking verdwijnt na één à twee weken.

Weten hoe je jicht kan herkennen via voetonderzoek en wat de behandeling is?

Volg dan een van de online trainingen.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Wel of geen operatie?

Hannie heeft last van haar Hallux Valgus. Ze wil er het liefste helemaal van af, en zit nu tegenover je omdat de huisarts haar heeft

Lees verder »