Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Jasper, 32 jaar, heeft pijn aan zijn enkel

Tegelijkertijd wijst hij net ónder de enkel de pijnlijke plek aan.

Als je doorvraagt, blijkt dat hij 4 jaar geleden een calcaneus fractuur heeft gehad. Opgelopen tijdens een motorongeval. Verder is hij er goed vanaf gekomen, dus hij klaagt niet.

Op een röntgenfoto uit het ziekenhuis wordt beginnende subtalaire artrose genoemd. Die foto heeft Jasper niet bij zich.

Lees door voor 3 tips om subtalaire artrose te herkennen zonder röntgenfoto.

3 tips voor het herkennen van subtalaire pijn zonder röntgenfoto
  1. Laat Jasper op de mediale en laterale voetrand lopen gedurende zeker 10 meter. Is het herkenbaar pijnlijk? Zo ja, waar zit het dan? Laat hem de pijnlijke plek aanwijzen met 1 vinger.
  2. Palpeer heel gericht & specifiek welk gewricht dit is. Grote kans dat dit het subtalaire of talocalcaneale gewricht is.
  3. Palpeer heel gericht het volledige subtalaire (talocalcaneale) gewricht. Dit kan je doen via de mediale én de laterale zijde van de voet (via de sinus tarsi). Combineer dit met extra in- en eversie.

Je wordt nieuwsgierig naar de röntgenfoto’s en via Jasper ontvang je ze. Je bekijkt niet iedere dag X-foto’s en realiseert je dat je weinig vergelijkingsmateriaal hebt.

3 tips om een röntgenfoto te bekijken

De richting: er bestaan zeker 7 verschillende soorten röntgenfoto’s voor de voet en enkel. Er worden 2-3 foto’s gemaakt; dus je moet kritisch kijken of de juiste is gemaakt. Voor subtalaire artrose heb je de volgende röntgenfoto’s nodig om zeker te zijn van je zaak: laterale voetfoto en een Brodén foto. Aan een ‘AP foto van de voet’, of een ‘AP foto van de enkel’ heb je dus helemaal niets.

Belast of onbelast: is de foto belast of onbelast genomen? Belast geeft een betrouwbaarder beeld.

Een voet op een X-foto ziet er grillig uit. Dat is normaal.

Een röntgenfoto met artrose zegt nog niets over de mate van pijn

Er zijn mensen met heel veel radiologische artrose met weinig klachten, én andersom. Het gaat dus om de combinatie: klinisch beeld én röntgenfoto.

Het klinisch beeld, oftewel de mate van klachten, is leidend in je behandeling.
Over enkele weken lees je welke vragen je kan stellen om hierachter te komen, en in hoeverre je zolen en schoenen kan inzetten voor minder pijn.

Om zeker te weten dat je die info niet mist kan je je ook direct inschrijven voor de Masterclass Achtervoetklachten met een gevarieerd programma van interactieve presentaties, podcasts en zelf filmpjes kijken.

Meld je aan!

Het levert je behalve toepasbare kennis, ook 7 KP en KABIZ geaccrediteerde punten op.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »