Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg
Voeten en HMSN

Hoe je via de voet HMSN kan herkennen

Hereditaire Motorische en Sensorische Neuropathie (HMSN) is de meest voorkomende neurologische erfelijke aandoening in Nederland die op den duur voetvormafwijkingen veroorzaakt. Bijvoorbeeld een rigide cavovarus deformiteit.

Veelvoorkomende voetklachten bij HMSN zijn eelt en likdoorns, instabiliteit tijdens staan en lopen, struikelen, moeheid, vallen, lastig passende schoenen vinden en een beperkte loopafstand.

De oorzaken hiervan zijn voornamelijk de voetvorm, in combinatie met verminderende beweeglijkheid, gevoel en kracht.

Hoe constateer je HMSN, en wat kan je dan doen?

Hier volgt een beknopt overzicht met belangrijke kenmerken van HMSN, toegespitst op professionals in de voet- en loopzorg.

3 kenmerken waar je HMSN aan kan herkennen
  1. De klauwstand van het interfalangeale (IP-) gewricht van de hallux
  2. Een voet met hoog mediaal gewelf, een diepstand van de eerste straal en klauwstand van de hallux en de tenen.
  3. Verminderde kracht van de m. peroneus brevis.
De behandeling

HMSN is niet te genezen. De behandeling is dus met name gericht op het verbeteren van het functioneren en het verminderen van de klachten.

Schoenen en zolen zijn waardevol voor een leven lang lopen bij HMSN-patiënten. Met deze hulpmiddelen is de verandering van de voetstand niet te voorkomen; maar de kláchten wel te verminderen.

Biomechanische gevolgen

Meer info over de biomechanische gevolgen, en een overzicht van de behandelmogelijkheden met zolen, orthopedische schoenen en operaties hoor je tijdens de online training Voeten en HMSN.

Gastspreker: Dr. Jan Willem Louwerens; topexpert, zeer ervaren en één van de grondleggers van de gespecialiseerde voet- en enkelorthopedie in Nederland. Sinds 1998 werkzaam in de Sint Maartenskliniek, Ubbergen/Nijmegen.
Voor KP geaccrediteerd met 2 punten. KABIZ accreditatie aangevraagd.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »