Hamertenen of klauwtenen?

Het viel mevrouw op dat de huisarts haar tenen ‘hamertenen’ noemde, en de podotherapeut ‘klauwtenen’. Dit verschil maakte mevrouw onzeker. Ze vraagt zich af: ‘’Als professionals het oneens zijn over de naam, hoe weet ik dan zeker dat ik goede zorg krijg?’’

 Als professional wil je graag goed communiceren met andere (para)medici, en goede zorg geven.  En omdat je dan voor een verwijzing toch afhankelijk bent van de huisarts, is het essentieel om elkaar goed te snappen. Tijdens een patiëntoverleg met de nieuwe huisarts vorige week, kreeg je de indruk dat je elkaar toch niet goed begreep; alsof je op een andere golflengte zat. Je hield er een vervelend, onbestemd gevoel aan over.

 Was het maar zo eenvoudig dat iedereen elkaar gelijk snapte! Verwijzen met een effectieve overdracht voor goede patiëntenzorg lijkt vanzelfsprekend, maar is niet eenvoudig!  

 Iedere professional wordt anders en veelal apart van elkaar opgeleid. Je ziet diverse termen voorbijkomen op verwijzingen van huisartsen, orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten: klauwteen, hamerteen, claw toe… Je weet dat er verschillende namen zijn voor dezefde aandoeningen, zoals Hallux Valgus en Hallux Abducto Valgus. Er is natuurlijk ook weinig nederlandstalige literatuur over voeten, maar toch.

 Wist je dat er voor dezelfde teenstandafwijking, verschillende namen in omloop zijn (5)(6)? En dat daar o.a. in de Journal of the American Podiatric Medical Association (JAPMA) over is gepubliceerd (5)?
 

En dat de naam er minder toe doet dan de beschrijving van de teenstandafwijking? Want over de naamgeving zal voorlopig het laatste woord nog niet over gezegd of geschreven zijn.

 

Twijfel niet over de naam! Beschrijf per teen-gewricht:

1.      Voor MTP-gewricht, PIP-gewricht en DIP-gewricht

2.      De stand: flexie of extensie

3.      In hoeverre het flexibel of stijf is

 

En let vooral op het MTP-gewricht, namelijk,…

- Hoe meer het MTP-gewricht in extensie staat

- En/of hoe stijver het MTP-gewricht is

- Hoe meer pijnklachten onder de MTP-gewrichten en

- Hoe meer multidisciplinair de therapie noodzakelijk is

 

Wat zijn jouw definities van een hamerteen en klauwteen? 

 

Bronnen:

5. Schrier J, Verheyen C, Louwerens J. Definitions of hammer toe and claw toe: an evaluation of the literature. J Am Pod Med Assoc. 2009;99(3):194–7.

6. Schrier J, Louwerens J, Verheyen C. Opinions on Lesser Toe Deformities Among Dutch Orthopaedic Departments. Foot Ankle Int. 2007;28(12):1265–70.

 

Deel deze pagina met je collega's!

 

Wil je meer weten, bijvoorbeeld over hoe:

- hoeveel 65+ers er zijn met voorvoetklachten? 

- hoe schoenen voorvoetpijn kunnen verminderen? 

- welke oorzaken er zijn van voorvoetklachten? 

 

In de blogs van mei 2018 staat de voorvoet centraal: iedere dinsdag praktische informatie.

Volg de FeetForward-Facebook pagina voor nuttige online-momenten. 

Interessant?

Schrijf je in voor de no-nonsense nieuwsbrief Facts about Feet (maandelijks).

Smaakt dit naar meer?

Wil je deze en nog veel meer praktische informatie over enkelklachten direct toepassen in de dagelijkse (para)medische praktijk?

Reserveer dan je plek voor de Masterclass Voetorthopedie: de Enkel op 20 juni 2018Er zijn maximaal 16 plaatsen voor een optimaal rendement van je tijd.

Wil je (meer) gaan samenwerken met (para)medici?
Start samen op neutraal terrein en neem je collega fysiotherapeut, podotherapeut, schoenmaker, physician assistant etc. mee!

Komen de data niet uit?
Mail je gegevens en voorkeuren en je blijft op de hoogte van nieuwe mogelijkheden.

Wie is de trainer?
Mirjam Tuinhout heeft ruim 9 jaar ervaring als eerste Physician Assistant in de Voet- en enkelorthopedie van de St. Maartenskliniek, 10 jaar ervaring als docent / onderzoeker, en is auteur van ruim 25 artikelen waarin voeten centraal staan.
Ze heeft samengewerkt met fysiotherapeuten, orthopedisch schoentechnologen, reumatologen en andere professionals en multi-disciplinaire spreekuren opgezet.
Tevens is zij veelgevraagd spreker op symposia en congressen en opleider voor de Leergang Professioneel Leiderschap ‘’Het snijvlak tussen podotherapie en orthopedie’’ van de NVvP.

Heb je nog twijfels of de Masterclass Voetorthopedie iets is voor jou of je team? Mail gerust en Mirjam belt je terug.  

Inschrijven voor de Masterclass: 
Reserveer dan je plek voor de Masterclass Voetorthopedie: de Enkel, op 20 juni 2018Er zijn maximaal 16 plaatsen voor aandacht aan jouw casus. En een optimaal rendement van je tijd.

FeetForward-271.jpg