Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Extra motivatie voor zolen en schoenen

Hallux valgus, teenproblemen, eelt, en natuurlijk pijn. Dat zijn veelvoorkomende redenen van je volle agenda. Soms komen mensen speciaal voor een zool of schoen.

En soms willen mensen geopereerd worden

Ze zijn desondanks toch naar jou verwezen door de huisarts of revalidatiearts. Aan alles voel je dat ze hier zitten omdat de verwijzer dat vooral wilde, en niet je patiënt zelf.

Hoe motiveer je hen dan toch voor jouw behandeling?

Je blijven verzetten tegen de operatiewens heeft meestal geen zin, en werkt averechts. Waarschijnlijk motiveren deze 4 weetjes over voetoperaties je cliënt wél meer voor jouw behandeling van zolen en schoenen.

4 weetjes over voetoperaties
  1. Het is nooit te laat voor een voetoperatie zonder acute reden zoals een wond of infectie
  2. Het herstel van een voetoperatie duurt ongeveer 1 jaar
  3. De eerste 6 weken na een voorvoetoperatie zijn geen sta-op-en-wandel: afhankelijk van de operatie kan de voet technisch gezien (meestal) wel belast worden, maar dat is zeker geen normaal lopen. Het dient vooral om je thuis te kunnen redden en praktische dingen te kunnen doen zoals naar het toilet en je te verplaatsen in huis. Als toch meer kan, is dat een meevaller. Oftewel: je zult je leven erop moeten aanpassen gedurende die tijd.
  4. De voet blijft ca 4-6 maanden na de operatie nog dik en geïrriteerd. Dit komt door lopen en staan; en is per persoon zeer verschillend. Het gaat steeds beter met de tijd, maar is zeker in het begin onvoorspelbaar en irritant.
Realistische verwachtingen

Al met al wordt het succes van een voetoperatie groter als mensen realistische verwachtingen hebben. En dat ze er echt alles aan hebben geprobeerd om minder klachten te hebben, en meer te kunnen doen. En ze dus niet anders konden dan deze operatie en de lange hersteltijd door te maken.

Ook al zie jij vooral slechte resultaten van een operatie, >80% van de mensen heeft nadien echt minder pijn en zijn zeer tevreden. Dus: ook een operatie kan voordelen hebben voor jouw patiënten.

Vragen over operaties beter beantwoorden

Over de soorten operaties, de revalidatie, de pijn…

De consequenties voor jouw behandeling met zolen en schoenen weten?

Volg dan één van de 3 Masterclasses over de voorvoet, achtervoet of enkel, als je HBO+ opgeleid bent.

Of volg de trainingen over RA, CVA en HMSN met gespecialiseerde en betrokken orthopedisch chirurgen als gastspreker.

Of word een expert en volg ze alle 6 😉.

Je hoort meer over operaties: wanneer een operatie juist wél of niet waardevol is. En ook over de toegevoegde waarde van jouw behandeling met zolen en schoenen als podotherapeut, registerpodoloog of orthopedisch schoentechnoloog. Klik op je beroep voor meer info en schrijf je direct in.

Ben je pedicure? Ook bij alle KRP geaccrediteerde trainingen gaat het over operaties. Kijk eens bij deze hooggewaardeerde én praktisch toepasbare trainingen voor pedicures.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »