Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Dystrofie, of, Chronisch Regionaal Pijn Syndroom herkennen en behandelen

Dystrofie, of Chronisch Regionaal Pijn Syndroom

Pijn staat bij de meeste hulpvragen centraal. Daarin onderscheidt het Complex Regionaal Pijn Syndroom–I (CRPS-I) zich niet van andere aandoeningen. Waar het zich wel in onderscheidt, zijn zowel de bijzondere tekenen als de wisselende verschijningsvormen. Soms zijn er pijnklachten waarbij je onderbuikgevoel zegt dat het ‘’iets anders is dan anders’’. Belangrijk om aandacht voor te hebben: want pijn door CRPS is niet met hulpmiddelen te verhelpen. Het gevolg? Oneindige zool- en schoenaanpassingen zonder pijnvermindering.

Voorkom controles en herken CRPS.

Het komt vooral voor aan handen en voeten, in hele heftige én subtiele vormen. Vooral de subtiele vormen van CRPS zijn lastig eruit te filteren. Toch zijn er objectieve handvatten. Welke je daarvoor kan gebruiken, lees je hieronder.

Anamnese

3 tips om mechanische pijn van CRPS te onderscheiden tijdens de anamnese:

  1. Vraag heel specifiek na wanneer de pijn aanwezig is. Met name op momenten zonder belasting. Zoals: is de pijn aanwezig vlak na het wakker worden en u nog in bed ligt?
  2. In hoeverre is er een ongeluk(je) voorafgegaan aan de pijn?
  3. In hoeverre zijn er veranderingen aan de huid, zoals asymmetrische verkleuring, zwelling, nagelgroei, haargroei, transpiratie en temperatuur.
Behandeling CRPS

Meer lezen over CRPS en hoe je de behandeling erop aanpast? Lees dan dit artikel

Lichamelijk onderzoek

3 tips om Chronisch Regionaal Pijn Syndroom te herkennen tijdens lichamelijk onderzoek:

  1. Kijk goed hoe de patiënt reageert op je palpatie. Denk aan CRPS als je de voet nauwelijks mag aanraken, en ‘’ernaar wijzen’’ al pijnlijk is.
  2. Check in hoeverre er bijzonderheden zijn aan de huid, zoals asymmetrische verkleuring, zwelling, haargroei, transpiratie en temperatuur.
  3. Check in hoeverre zijn er tekenen van een verminderd bewegingstraject en/of motorische disfunctie zoals spierzwakte, trillen, of een asymmetrische stand door verhoogde spierspanning.

Denk aan CRPS als één van deze punten aanwezig is.

CRPS herkennen

Meer lezen over het herkennen van CRPS en hoe je de behandeling erop aanpast? Lees dan dit artikel.

Luister & kijk je liever?

Volg dan de online training Voeten en CRPS & HMSN. Bekijk onze trainingen voor meer info en inschrijven, of mail. Met handouts en bewijs van deelname.

Oefentherapeut of podotherapeut?

Je kan het bewijs van deelname voor punten indienen bij het Kwaliteitsregister Paramedici.

Een spontane reactie:

‘’Er zit een lekker tempo in de online lessen (snel meeschrijven 😉) en het is direct toepasbaar in de praktijk. Op naar de volgende 2!’’
Barbara Rutten, podotherapeut, Hallux voetexperts

Meten = weten
  • Waardering 8,3/10
  • Technisch gemak: 9,2/10

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »