Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

De tarsale coalitie op een röntgenfoto: 2 stappen voor meer zekerheid

Tarsale coalitie, deel 3: 

Je hebt het vermoeden op een tarsale coalitie. De gouden standaard voor het aantonen van een tarsale coalitie is een CT-scan.

Bij standaard röntgenfoto’s wordt een tarsale coalitie in lang niet alle gevallen zichtbaar. Terwijl die bij langdurige voetklachten juist worden gemaakt! En omdat informatie over wel of geen tarsale coalitie, essentieel is voor hoe en óf je gaat behandelen. Zeker bij kinderen wil je niet achteraf horen dat je het beter had kunnen, of zelfs moeten doen.

Het is zo waardevol om nu de juiste keuzes te maken. En meer zekerheid te hebben over de aanwezigheid van een tarsale coalitie op een röntgenfoto!

Beeldvormende diagnostiek aanvragen en beoordelen is een voorbehouden handeling. Voor aanvullend radiologisch onderzoek is een verwijzing nodig van de huisarts. Het herkennen van afwijkingen vraagt veel herhaling en herhaling, en zo vaak doe je dat nou ook weer niet. Daarbij toon je graag expertrol in voeten aan verwijzers, zoals de huisarts, zonder op de stoel van de medicus te gaan zitten. Dus je wilt wel goed voor de dag komen en zeker zijn van je zaak.

Tarsale coalitie op een röntgenfoto

Hierbij bied ik je 2 stappen voor meer zekerheid over een tarsale coalitie op een röntgenfoto.

Controleer:

 1. Is in de aanvraag voor de röntgenfoto een tarsale coalitie benoemd? Hoe specifieker de aanvraag van een röntgenfoto, hoe vollediger de beoordeling en het verslag.
 2. In hoeveel richtingen is de röntgenfoto gemaakt? Er zijn er 3 nodig voor een grotere kans op herkenning.
  a.      AP voet
  b.      lat voet
  c.      ¾ of oblique voet
  d.      Harris-opname
  e.      Brodén-opname
Interessant?

Volg dan een Masterclass of korte online training. 

Wil je deze en nog veel meer praktische informatie over enkelklachten direct toepassen in de dagelijkse (para)medische praktijk?

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »