Mw Sitges is geopereerd aan hallux valgus. Het gaat best redelijk. Ze vraagt je of je haar kan helpen in het herstel.
3 handige weetjes over hallux valgus en operaties
- De eerste keus van behandeling is met schoenen, zolen, oefeningen, een orthese, etc. Dus zonder operatie.
- De richtlijn over hallux valgus is opgesteld voor en door podotherapeuten, orthopedisch chirurgen, podologen, orthopedisch schoentechnologen, fysiotherapeuten etc en vind je hier
- Er zijn 2 hoofdgroepen operaties:
Artrodese: vastzetten van het gewricht
Osteotomie: bot doorzagen en van stand veranderen
Mevrouw Sitges is geopereerd middels een artrodese aan het MTP1 gewricht. Ze had behalve een hallux valgus, ook een hallux rigidus. Je vraagt je af wat je kan doen als podotherapeut, registerpodoloog of orthopedisch schoentechnoloog.
4 behandeltips na een artrodese van het MTP 1 gewricht:
- Advies: het duurt een jaar voordat de voet weer ‘’normaal’’ aanvoelt. Geef het advies te belasten op geleide van de zwelling. Is de voet erg gezwollen of voelt hij zeurderig pijnlijk aan? Dat heeft je patient teveel gedaan/belast. Die belastbaarheid wordt wel weer groter, geef je patiënt dat vertrouwen.
- Schoen: Het lopen kan vergemakkelijkt worden door het dragen van een zool of schoen met afwikkeling. Zeker in het eerste jaar is dat prettig, dat kan rustig worden afgebouwd.
- Mobiliseren: Een artrodese zit vast, en dat moet zo blijven. Mobiliseren van het betreffende gewricht heeft geen zin. Wel kan je de omliggende gewrichten rustig mobiliseren binnen de pijngrenzen.
- Zool: Corrigeer NIET ter plaatse van de artrodese. Compenseer alleen.
Meer weten?
Wil je meer weten over de operatieresultaten, en meer gevolgen voor jouw therapie-keuze? Hou dan de nieuwsbrief en de socials in de gaten.
Of volg de Masterclass Voorvoetklachten. Het is online en interactief. Je luistert, kijkt en wandelt met een podcast voor de variatie. Zo zit je niet de hele tijd achter je scherm.
Schrijf het in je agenda en meld je aan!