Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

5 testen om enkelbandletsel te onderscheiden van een enkelfractuur

Rens schreeuwt het uit op het voetbalveld. Hij ligt op het gras en grijpt naar zijn enkel. Hij heeft zich verstapt tijdens een voetbalduel en voelde het kraken. Foute boel! Hij wordt overeind geholpen door zijn maten, en kan er daarna niet op staan. Hij kijkt de wedstrijd uit vanaf de kant met zijn voet hoog, met een icepack eromheen gedrapeerd.

De volgende dag komt een bevriende podotherapeut bij Rens langs en ziet een gezwollen enkel met een ‘klassiek ei’ aan de laterale zijde. Alle bandentesten zijn pijnlijk en de range of motion is ook beperkt: alles doet in wisselende mate pijn. Hij vraagt zich af: ,,Is het nu een fractuur of enkelbandletsel?’’

Kon je maar door de huid heen kijken om te weten wat er aan de hand is: een fractuur of een inversietrauma? En je wilt geen fractuur missen, want het maakt nogal uit in de nabehandeling: gips, een operatie of functioneel nabehandelen. Maar wanneer is het een fractuur en moet je echt doorsturen? Dus: hoe maak je het onderscheid tussen een enkelfractuur of enkelbandletsel?

Ottawa Ankle Rules

Gelukkig is daar een set handige regels voor: de Ottawa Ankle Rules (1)(2).

  1. Niet mogelijk om de enkel te belasten gedurende 4 stappen zonder hulp, OF
  2. Pijn bij palpatie van dorsale of caudale zijde van de laterale malleolus (onderste 6 cm), OF
  3. Pijn bij palpatie van dorsale of caudale zijde van de mediale malleolus (onderste 6 cm), OF
  4. Pijn bij palpatie van de basis van het os metatarsale V, OF
  5. Pijn bij palpatie van het os naviculare.

Als er 1 of meer van deze punten aanwezig is, is het een positieve test. Dat betekent dat er een hoge waarschijnlijkheid is op een fractuur. En dus is het zinvol om snel te handelen. Zodat gelijk de juiste behandeling wordt gestart.

Benoem de positieve Ottawa Ankle Rule tijdens het bellen naar de huisarts of huisartsenpost voor een snelle, heldere overdracht.

Smaakt dit naar meer?

Wil je deze en nog veel meer praktische informatie over enkelklachten direct toepassen in de dagelijkse (para)medische praktijk? Reserveer dan je plek voor de Masterclass Enkelklachten, online en op diverse locaties in Nederland.

Wil je (meer) gaan samenwerken met (para)medici? Start samen op neutraal terrein en neem je collega fysiotherapeut, podotherapeut, schoenmaker, physician assistant etc. mee!

Komen de data niet uit?

Mail je gegevens en voorkeuren en je blijft op de hoogte van nieuwe mogelijkheden.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »