Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Enkelpijn

Een 32-jarige man heeft sinds een enkelbreuk twaalf jaar geleden wisselend enkelklachten. Vooral na het opstaan doet het pijn, in combinatie met startstijfheid. Het lopen gaat redelijk, al varieert de maximale loopafstand van 1 tot maximaal 3 kilometer. Aan het einde van de dag doet iedere stap pijn, met een VAS 6 á 7. Fitness met zware gewichten en diepe squats zijn dan ook echt onmogelijk.

Wat helpt?

Hij heeft zelf van alles tegen de pijn geprobeerd: pijnstillers, oefeningen, verschillende schoenen, maar uiteindelijk houdt hij pijn. Nu zijn enkel ook nog blokkeert tijdens de afwikkeling, is de maat vol. Hij googlet zich suf, maar vindt alleen maar informatie over enkeloperaties. Dat gaat hem nog te ver.

Hij wil eerst weten wat er aan de hand is. Hij denkt zelf aan slijtage van de enkel, en vraagt aan jou of jij dat ook denkt.

Inderdaad. Deze argumenten pleiten daarvoor:

  1. Een enkelfractuur in het verleden. Na een enkelfractuur heeft 75% van de mensen na 10 jaar enkelartrose.
  2. Startpijn – en stijfheid, en een beperkte loopafstand. Typisch kenmerken van artrose in het algemeen.
  3. Blokkade tijdens de afwikkeling en tijdens squats. Wordt veroorzaakt door de anterieure osteofyten van het BSG. Kan ook een eerste teken zijn van enkelartrose.

Wil je meer weten over enkelartrose en de mogelijke behandelingen, ook zonder operatie? En wat je patiënten kan aanraden om vooral wél en niet te doen? En in hoeverre oefeningen, zolen en schoenen nut hebben?

  • Voor podotherapeuten, registerpodoloen, oefentherapeuten en orthopedisch schoentechnologen: Volg dan de Masterclass Enkelklachten. Geaccrediteerd door KP en KABIZ, online en op locatie. Lees hier meer en geef je op.
  • Voor pedicures: Volg dan deze KRP geaccrediteerde trainingen, over Voeten en artrose aan knie en enkel. Lees hier meer en schrijf je in.
Meer weten?

In iedere training komt de afweging wel of geen orthopedische schoenen aan bod; bijvoorbeeld na een Hallux valgus operatie, of na een enkeloperatie.

Voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten
Volg de online training ‘Hallux Valgus: de richtlijn en de dagelijkse praktijkvoor fysio/oefentherapeuten’ op 15 september, van 19.30-21.00. Meer info vind je hier. Gereduceerd tarief.

Voor (medisch) pedicures
Volg dan deze KRP geaccrediteerde trainingen, over bijvoorbeeld Hallux Valgus en Voeten en artrose aan knie en enkel. Lees hier meer en schrijf je in.

Voor podotherapeuten, registerpodologen, orthopedisch schoentechnologen e.a.
Volg dan de Masterclass Enkelklachten en/of Voorvoetklachten. Geaccrediteerd door KP en KABIZ, online en op locatie. Lees hier meer en geef je op.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »