Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Waarom een zool móet bij een verworven platvoet

De verworven platvoet leidt uiteindelijk tot een stijve, pijnlijke, slecht belastbare platvoet; met artrose van het onderste en bovenste spronggewricht in valgusstand. Een aandoening met verstrekkende gevolgen op de lange termijn.

Het begint vaak onschuldig en lastig te duiden; zwelling rondom de mediale enkel, een zeurende pijn en pijn bij het lopen.

Hoe onschuldig het ook lijkt, dit is het niet. Het zijn belangrijke aanwijzingen voor het ontstaan van een verworven platvoet, op basis van degeneratie van de m. tibialis posterior. Het komt vooral bij vrouwen voor, ouder dan 50 jaar.

Wat moet je doen voor pijnvermindering en behoud van de voetvorm?

  1. Ondersteunen en corrigeren van de voet
  2. Signaleren en alert blijven

Hoe?

Door een combinatie van een zool met een schoen. Of door tijdelijk gips, afhankelijk van de stand van de voet, en in hoeverre er een ruptuur is van de m. tibialis posterior.

Een schoen kan een confectieschoen zijn, of een OS-A. De zool moet goede ondersteuning en correctie bieden, ter ondersteuning van de m. tibialis posterior.

En daarna: controleren in hoeverre de zool/schoencombinatie afdoende is, of dat er progressie optreedt. In stand en/of pijn.

Meer weten?

Voor HBO+ers die meer willen weten over de verworven platvoet, de oorzaken, testen en de behandeling, is er de Masterclass Holvoet en platvoet. Met info over de verworven platvoet, de tarsale coalitie, de platvoet bij het Syndroom van Down en de holvoet bij HMSN. KP en KABIZ accreditatie wordt aangevraagd. Online en op locatie; voor dezelfde prijs. Op locatie trakteer ik je dus op de zaal en catering.

Voor medisch pedicures is er de geaccrediteerde online training over de platvoet bij kinderen en volwassenen, KRP geaccrediteerd met 2 punten.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »