3 feiten over voetklachten bij ouderen

Mevrouw Kuipers, 72 jaar, vertelt: ‘’ik heb zoveel last van mijn voorvoet.’’ Iedere stap voelt alsof ze op botjes loopt. Of op knikkers zoals haar vriendinnen het noemen. De tenen worden steeds krommer, en er komt meer eelt op. En het begint steeds meer pijn te doen, vooral op blote voeten zoals op de badkamervloer. Ze trekt gelijk haar schoenen aan als ze uit bed stapt.

Wandelen vindt mevrouw Kuipers fijn: lekker buiten, goed voor sterke botten en  het hart. Ze is doodsbang om te vallen en dan een heup te breken zoals haar vriendin is overkomen. Die woont nu in een verpleeghuis; en het is maar de vraag of zij ooit weer terug naar haar eigen huis kan. Mevrouw Kuipers wil dus door blijven wandelen, maar maakt zich zorgen over de steeds kortere afstand en de voorvoetpijn.

Lopen is een natuurlijk medicijn. Lopen is een natuurlijke vorm van bewegen. En bewegen is gunstig voor alle chronische aandoeningen. Hoe mooi zou het zijn als mensen gezonder oud kunnen worden. Omdat jij zorgt voor minder pijn bij het lopen!

Als je ouderen spreekt over voetklachten, geven ze meestal de schuld aan hun schoenen. Vooral de dames verzuchten vaak ‘’had ik nou maar niet op van die hoge hakken gelopen’’. Je ziet de meest uiteenlopende vormen van voeten in je praktijk, maar of dat nou echt garant staat voor pijn? Of komt door de leeftijd? Of de sport? De voeten van marathonlopers zien er ook niet al te best uit. Maar daar komen ze wel ver mee. Dus of de vorm er écht toe doet, dat blijft de vraag. En tja, ouderdom komt met gebreken, en dus ook met voetklachten?

Hoe vaak komen voetklachten eigenlijk voor bij ouderen?

Heel vaak!

Ook al zijn de verschillende onderzoeken op verschillende manieren uitgevoerd: duidelijk is dat voetpijn en standsafwijkingen veel voorkomen bij ouderen.

3 feiten op een rijtje:

1.     20% van de 65+-ers heeft voetklachten , waarvan 60% in de voorvoet (1)

2.     23-98% van de ouderen heeft één voetklacht, 14-53% heeft er zelfs drie (2)

Namelijk:

- 9-74% heeft een hallux (abducto) valgus

- 9-69% heeft een klauw- of hamerstand van de tenen

- 9-77% heeft eelt en/of likdoorns op de voeten, vaak als gevolg van slecht passend schoeisel

3.     27% van 65+ers heeft vrijwel dagelijks voetpijn of ervaart stijfheid aan de voeten (3)

Bronvermelding:

1.           Gorter KJ, Kuyvenhoven MM, de Melker RA. Nontraumatic foot complaints in older people. A population-based survey of risk factors, mobility, and well-being. J Am Podiatr Med Assoc. 2000;90(8):397–402.

2.           Stolt M, Suhonen R, Voutilainen P, Leino-Kilpi H. Foot health in older people and the nurses’ role in foot health care--a review of literature. Scand J Caring Sci. 2010/01/15. 2010;24(1):194–201.

3.           Menz HB, Dufour AB, Katz P, Hannan MT. Foot Pain and Pronated Foot Type Are Associated with Self-Reported Mobility Limitations in Older Adults: The Framingham Foot Study. Gerontology. 2015/12/10. 2016;62(3):289–95.

 

In de maand mei staan voorvoetklachten centraal. Volg de blog voor wekelijkse info!

 Deel deze pagina met je collega's!

Wil je meer weten, bijvoorbeeld over hoe:

- hoe de verschillende teenstandafwijkingen heten?

- hoe schoenen voorvoetpijn kunnen verminderen? 

- welke oorzaken er zijn van voorvoetklachten? 

In de blogs van mei 2018 staat de voorvoet centraal: iedere dinsdag praktische informatie.

Volg de FeetForward-Facebook pagina voor nuttige online-momenten. 

Interessant?

Schrijf je in voor de no-nonsense nieuwsbrief Facts about Feet (maandelijks).

 

Smaakt dit naar meer?

Wil je deze en nog veel meer praktische informatie over enkelklachten direct toepassen in de dagelijkse (para)medische praktijk?

Reserveer dan je plek voor de Masterclass Voetorthopedie: de Enkel op 20 juni 2018
Er zijn maximaal 16 plaatsen voor een optimaal rendement van je tijd.

Wil je (meer) gaan samenwerken met (para)medici?
Start samen op neutraal terrein en neem je collega fysiotherapeut, podotherapeut, schoenmaker, physician assistant etc. mee!

Komen de data niet uit?
Mail je gegevens en voorkeuren en je blijft op de hoogte van nieuwe mogelijkheden.

Wie is de trainer?
Mirjam Tuinhout heeft ruim 9 jaar ervaring als eerste Physician Assistant in de Voet- en enkelorthopedie van de St. Maartenskliniek, 10 jaar ervaring als docent / onderzoeker, en is auteur van ruim 25 artikelen waarin voeten centraal staan.
Ze heeft samengewerkt met fysiotherapeuten, orthopedisch schoentechnologen, reumatologen en andere professionals en multi-disciplinaire spreekuren opgezet.
Tevens is zij veelgevraagd spreker op symposia en congressen en opleider voor de Leergang Professioneel Leiderschap ‘’Het snijvlak tussen podotherapie en orthopedie’’ van de NVvP.

Heb je nog twijfels of de Masterclass Voetorthopedie iets is voor jou of je team? Mail gerust en Mirjam belt je terug.  

Inschrijven voor de Masterclass: 
Reserveer dan je plek voor de Masterclass Voetorthopedie: de Enkel, op 20 juni 2018!
Er zijn maximaal 16 plaatsen voor aandacht aan jouw casus. En een optimaal rendement van je tijd.

FeetForward-72.jpg