Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Voeten en rugklachten

Rugklachten komen veel voor en kunnen pijnklachten geven tijdens het lopen en staan. Mensen met rugklachten komen juist daarom bij jou in de praktijk.

Bij minder dan 10% van de mensen met lage rugklachten, is er een duidelijke medische diagnose voor de pijnklachten. De minderheid; toch wil je juist deze diagnoses niet missen.

Eén van die niet-te-missen oorzaken van rugpijn is de osteoporotische wervelfractuur. Osteoporotische wervelfracturen kunnen ontstaan tijdens dagelijkse activiteiten, zoals wandelen of het dragen van een zware tas.

Herkenning van een wervelfractuur is belangrijk, maar moeilijk: het is oorzaak van de rugpijn, én is een belangrijke voorspeller voor nieuwe fracturen.

Een osteoporotische wervelfractuur herkennen

Dit zijn 4 tips om een osteoporotische wervelfractuur te herkennen tijdens je consult:

  1. Leeftijd > 60 jaar
  2. Opvallende lengtevermindering
  3. Versterkte thoracale kyfose
  4. Lokale klop-, druk- en asdrukpijn van de wervelkolom

Meer over voeten en rugklachten

Wil je meer weten over voeten, rugklachten en rode vlaggen? Volg de geaccrediteerde online training Voeten en lage rugklachten, 2 KP & KABIZ punten.

De training gaat níet over de biomechanische relatie tussen voeten en rugklachten; daar is helaas weinig tot geen wetenschappelijk bewijs voor. De training geeft je wél een opfrisser over rode vlaggen bij rugklachten, plus een verfrissende blik op rugklachten.

Ervaring van een oud-deelnemer
Een deelnemer aan de online training Voeten en Rugklachten paste deze informatie direct toe in de podotherapeutische praktijk. Het bepaalde zijn behandeling.

Interesse?
Meld je aan voor de online training Voeten en lage rugklachten via deze link. Of volg een van de andere online trainingen:

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »