Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Voeten en M Bechterew

Dat M Bechterew verstijving van de wervelkolom kan veroorzaken, dat weet je. De wervelkolom lijkt steeds meer op een bamboestok, met bewegingsbeperking in alle richtingen als gevolg van de toenemende ankylosering. Wist je ook dat M Bechterew unilaterale hiel- en teenklachten kan veroorzaken?

Hoe constateer je deze rug- en voetafwijkingen, en wat moet je dan doen?

Hier volgt een beknopt overzicht met belangrijke kenmerken van M Bechterew, toegespitst op professionals in de voet- en loopzorg.

Rugklachten: ankylosering

Om zonder röntgenfoto maat en getal te geven aan de stijfheid van de rug zijn er 3 aanbevolen testen, waarvan er zeker 2 goed toepasbaar zijn: de lateroflexie van de rug, de cervicale rotatie en de thoracale ademexcursie. Hoe stijver de rug, hoe kleiner de bewegingsuitslagen, hoe meer aanwijzingen voor M Bechterew.

Hielklachten: enthesitis

Bij M Bechterew kunnen alle inserties van pezen gevoelig en/of ontstoken zijn; een veelvoorkomende plek is de achillespees én/of de plantaire fascia. Het zijn unilaterale irritaties en/of ontstekingen die door het onderliggend lijden minder goed reageren op mechanische ondersteuning zoals zolen of schoenaanpassingen.

Teenklachten: dactylitis

Worstvormige zwelling van een teen (of vinger).

De behandeling

De behandeling van deze hiel- of teenklachten verándert op het moment dat deze worden veroorzaakt door M Bechterew als onderliggend lijden. De conservatieve behandeling kan prima door de podotherapeut, registerpodoloog en fysiotherapeut plaatsvinden. Dat is ook essentieel, want minstens 7000 stappen per dag wordt geadviseerd. Wel zo fijn als je patiënt geen voetklachten heeft.

Echter; voor een leven lang lopen is bij M Bechterew ook medicamenteuze behandeling waardevol. Ter preventie van verdere gewrichtsschade. Dit is de expertise van de reumatoloog.

En dan?

Hoe je verwijst, wat de behandeling van de reumatoloog is, wat je nog meer zelf kunt onderzoeken en vragen, hoor je tijdens de online training op 15 februari 2022, met geëngageerd reumatoloog Gijs Snijders als gastspreker. ‘s Avonds, met casuïstiek en live interactie.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »