M Bechterew is een reumatische aandoening, waarbij pezen en gewrichten ontstoken kunnen zijn.
Zo veroorzaakt M Bechterew bijvoorbeeld een verstijving van de wervelkolom. De wervelkolom lijkt steeds meer op een bamboestok, met bewegingsbeperking in alle richtingen. Wist je ook dat M Bechterew hiel- en teenklachten kan veroorzaken?
Hoe constateer je deze rug- en voetafwijkingen, en wat moet je dan doen?
Hier volgt een beknopt overzicht met belangrijke kenmerken van M Bechterew, toegespitst op medisch pedicures.
Rugklachten: verstijving van de rug
Aan de hand van deze 5 vragen plus antwoorden, krijg je meer zekerheid over of er sprake is van een verstijvende rug door M Bechterew:
- Hoe oud was de cliënt bij de start van de klachten? Jonger dan 40 jaar
- Was het begin plots of geleidelijk? Geleidelijk
- Worden de klachten erger of minder bij bewegen? Minder
- Verminderen de rugklachten in rust? Nee
- a. Wordt de cliënt wakker van de pijn? en b. Wordt de pijn erger of minder als cliënt opstaat? a: Ja b: Minder erg
Als 4 van de 5 vragen worden beantwoord volgens de schuingedrukte antwoorden, is er waarschijnlijk sprake van rugpijn door een gewrichtsontsteking, zoals bij M Bechterew.
Hielklachten: enthesitis
Bij M Bechterew kunnen alle inserties van pezen gevoelig en/of ontstoken zijn; een veelvoorkomende plek is de achillespees én/of de plantaire fascia. Het zijn unilaterale irritaties en/of ontstekingen die door het onderliggend lijden minder goed reageren op mechanische ondersteuning zoals zolen of schoenaanpassingen.
Teenklachten: dactylitis
Worstvormige zwelling van een teen (of vinger).
De behandeling
De behandeling van M Bechterew is de expertise van de reumatoloog. Verwijs dus zo concreet mogelijk naar de huisarts als je een vermoeden hebt op M Bechterew. Dit ter preventie van verdere gewrichtsschade.
De behandeling van huid- en nagelproblemen kan prima door de medisch pedicure plaatsvinden. Dat is ook essentieel, want minstens 7000 stappen per dag wordt geadviseerd.
Wel zo fijn als je patiënt geen voetklachten heeft.
Meer weten?
Tijdens de training Voeten en jicht, RA en M Bechterew hoor je meer. Hiervoor is accreditatie aangevraagd bij KP en KABIZ; niet bij KRP/Procert.
Je kan natuurlijk altijd meedoen; je ontvangt een bewijs van deelname.
Wil je graag geaccrediteerde KRP punten halen in diverse domeinen en ben je medisch geïnteresseerd? Dan zijn deze 6 KRP geaccrediteerde trainingen over 12 onderwerpen wellicht wat voor je.