Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg
voeten en fibromyalgie

Voeten en fibromyalgie

Er is de laatste 10 jaar veel onderzoek gedaan naar fibromyalgie. Naar aanleiding daarvan zijn er zelfs richtlijnen opgeheven. Desondanks komen er nog steeds patiënten bij jou met de diagnose fibromyalgie. Pijn is immers een belangrijk kenmerk van fibromyalgie.

Wat is het en wat kan je voor hen betekenen?

Behandel jij patiënten met fibromyalgie?
Dan zijn dit 3 tips over fibromyalgie.

  1. Voor fibromyalgie is geen verklaring: er is geen labwaarde of specifieke anatomische structuur die de pijnklachten verklaart.
  2. Ook al is er geen verklaring voor de pijnklachten; de pijn bestaat wel en hebben invloed op het dagelijks leven. Veelvoorkomende gevolgen zijn depressieve gevoelens, slaapproblemen, arbeidsongeschiktheid en sociale afzondering.
  3. Beweging is een waardevolle therapie. Echter, loophulpmiddelen (zolen, schoenen, krukken…) hebben wisselend succes. Realiseer je: het ligt niet aan jou. Dus: begrens het aantal aanpassingen en blijf zo objectief mogelijk.
Meer weten over Voeten en fibromyalgie?

Doe mee met de online training Voeten en fibromyalgie. Geaccrediteerd door KP/ADAP en KABIZ met 2 punten.

Met een theoretische en praktische update over fibromyalgie door Mirjam Tuinhout. En Marco van der Biezen presenteert casuïstiek en denkt en klinisch redeneert hardop. Inclusief de successen en valkuilen in de (multidisciplinaire) behandeling, en hoe je die vertaalt naar jouw praktijk.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »