Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Van actief naar depressief

Sommige patiëntverhalen blijven je bij.
Doordat het leven van die leuke 55-jarige vrouw veranderde van een actieve dame in een steeds depressievere vrouw die niets meer leuk vond. En dat allemaal door een ogenschijnlijk atypische voetklacht, waarvan ze dacht dat hij vanzelf wel over zou gaan. ”Het was immers ook vanzelf gekomen.”

Het begon met wat zwelling en pijn, rondom de enkel. En nu staat haar leven op z’n kop; door de veranderende voetvorm, met pijn die blijft, erger wordt tijdens lopen, schoenen die niet meer passen én onbegrip van haar man en vriendinnen.

Dus wees alert als je onderstaande hoort en ziet, om erger te voorkomen.

Als je dit hoort:

  • ‘’Voelt alsof ik door mijn hoeven ben gezakt’’
  • ”Begon met wat pijn en zwelling ter hoogte van mijn enkel”
  • ”Nu kan ik eigenlijk niets meer zonder pijn rondom mijn enkel”

En dit ziet:

  • Diffuse pijn mediale zijde van de voet en enkel
  • Zwelling in verloop van m.tibialis posterior
  • Abductie van de voorvet
  • Valgisatie van de hele achtervoet
  • Laag mediaal gewelf
Niet-normale platvoet

Denk dan eens aan een pathologische, niet-normale platvoet.
Deze termen worden er ook voor gebruikt.

  • Posterior Tibial Tendon Disorder
  • Adult Acquired Flatfoot Deformity
  • Peritalaire dorsolaterale subluxatie
  • Verworven platvoet
Erger voorkomen

Herkenning én behandeling voorkomt erger. Goede ondersteuning behoudt zoveel mogelijk de voetvorm.
Het is dus essentieel dat deze voet, en met name: de m. tibialis posterior, goed wordt ondersteund. Op een mechanische manier, dus met een goed hoge zool, aangevuld met een schoen.

Behandeling door podotherapeuten, orthopedisch schoentechnologen en registerpodologen

Als je wilt weten hoe hoog de zool moet zijn, welke schoen waardevol is, wat de alternatieven zijn, de gevolgen én behandelmogelijkheden op de korte én lange termijn; dan kan je hier meer lezen, of meedoen aan de Masterclass Achtervoetklachten. Met praktische tips, toepasbaar in de dagelijkse praktijk én 7 KP en KABIZ geaccrediteerde punten.

Pedicures zijn goud waard

Juist voor pedicures is het mogelijk om deze voetstandafwijking te herkennen. Pedicures zijn de ogen en oren van vele andere professionals. Pedicures zien cliënten al jaren, met regelmaat én hebben een persoonlijke band met hun cliënten. Dat is goud waard.

Dus pedicures kunnen voetveranderingen zien én horen in het verhaal en deze mensen doorsturen naar podotherapeuten, orthopedisch schoentechnologen en registerpodologen. Goud waard. Dus attendeer pedicures in je netwerk op deze aandoening. Voor behoud van de voetvorm en minder pijn.

Wat je als (medisch)pedicure dan kan vragen, testen en dus ook moet doen, komt ruim aan bod tijdens de online training een platvoet bij kinderen en volwassenen, voor de pedicure. Met 2 KRP geaccrediteerde punten. Met voorbeeldbrieven voor een snelle, goede verwijsbrief.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »