Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Typisch het verhaal van MTP1-artrose: nette schoenen in de kast

Dhr. Simons, 47 jaar, komt bij je voor pijn aan zijn MTP1-gewricht: 

’s ochtends bij de eerste paar passen is het zeer pijnlijk en voelt het stijf aan. Trap op en af gaat bijna niet. Als hij dan door de eerste pijn heeft gelopen en een warme douche heeft genomen, gaat het wel. De lunchwandeling heeft hij ingekort tot 15 minuten, dan komt hij de dag ook nog redelijk door. Eerder liep hij makkelijk het een uur, nu haalt hij net 3 kilometer zonder pijn. Hij baalt ervan. Soms wordt hij er zelfs ’s nachts wakker van.

De meeste last heeft hij van zijn voet als hij nette herenschoenen draagt. Ze zitten steeds strakker door de verdikkingen rondom MTP1. Een grotere schoenmaat helpt niets. In zijn vrije tijd draagt hij het liefste slippers of sportschoenen, ook al vindt hij ze lelijk. Het zit een stuk comfortabeler. Tijdens het lopen is de afzet steeds pijnlijker. Hij loopt steeds meer op de laterale zijde van zijn voet, en na het trekken van een sprintje is iedere volgende stap pijnlijk. Hij wil van de pijn af!

Iedereen krijgt met artrose te maken, ook jouw steeds oudere patiënten. 

Er is informatie in overvloed over heup- en knie-artrose. Over voetartrose veel minder; terwijl jij wel een onderbouwde therapie toe wil passen. En als je dan online op zoek gaat, is de informatie moeilijk te vinden. Verbazingwekkend, superfrustrerend en zonde van je kostbare tijd! En dat terwijl de aanwezigheid van artrose wel jouw therapieplan en het behandelresultaat bepaalt!

Hoe geweldig zou het zijn als er ook meer info is te vinden voor professionals over voetartrose. 

Om de patiënt goed voor te lichten over de toekomst, en het te verwachten beloop. Om te blijven leren in je eigen vak. Om te dubbelchecken voor de zekerheid, voor als je therapie een keer minder goed werkt dan je verwacht had. En om een duidelijk verhaal te vertellen met de juiste verwachting aan patiënt, huisarts, collega’s en betrokken (para)medici.

Het is ook wel logisch dat er niet veel Nederlandse informatie  is voor in de paramedische praktijk; veel wetenschappelijke informatie komt uit het buitenland en is Engelstalig. In artikelen worden vaak hulpmiddelen of therapieën genoemd zonder verdere toelichting: uitvoering, maakwijze, materialen of de exacte vorm ontbreekt. Dus je kan het nooit op dezelfde manier reproduceren. Of de therapie is niet één op één toe te passen op de Nederlandse situatie. En als het dan ook nog een betaald artikel is, wordt het steeds minder aantrekkelijk om je verder te verdiepen.

Inspirerende blogs

Dan zijn deze blogs iets wat jou kan helpen voor meer tevreden patiënten. Iedere week staat er een artikel met inspiratie voor (para)medische professionals voor je klaar. Gratis, op basis van wetenschappelijke literatuur, en in hapklare brokken voor jou! Altijd over voeten, voor verdieping en verbreding.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »