5 testen om een rigide voet te herkennen

Het verhaal van Petra is kenmerkend voor een tarsale coalitie.  Door de tarsale coalitie is de voet veel stijver, meer rigide dan een normale voet. Dit komt door zowel de afwijkende verbinding, als door de vorm van de botten.

Maar hoe herken je die stijvere voet, als belangrijk kenmerk van een tarsale coalitie? Hoe bepaal je hoe een normale voet beweegt, en een stijvere, rigide voet? Wat is een normale beweging, en wat is een niet-normale beweging? En dat terwijl beide voeten vrijwel identiek zijn. Ingewikkeld, hoe nu verder?

Je gunt Petra van harte minder pijn. Natuurlijk gun je niemand pijnklachten, maar Petra verdient de gunfactor helemaal omdat haar situatie zo invoelbaar is; in haar werk en als moeder zijn haar voeten essentieel. Daarbij antwoordt ze concreet en bondig je vragen met een vleugje humor; wel zo fijn.

Petra heeft aan beide voeten eenzelfde stand en mobiliteit. En toch is er aan één kant een symptomatische tarsale coalitie die pijn veroorzaakt. Je ziet deze klachten niet iedere week. Je weet dat het bovenste gewricht de beperkte range of motion van het subtalaire gewricht kan compenseren. Het is lastig grip te krijgen op haar klachten en diagnose. Achteraf terugkijken is het altijd makkelijker dan van tevoren weten dat je het goede doet.

Deze week heb ik 5 testen op een rijtje gezet om een rigide voet te herkennen. En dus om normaal ten opzichte van niet-normaal te onderscheiden. Voor kinderen én volwassenen.

1.     Lopen op zowel de mediale als de laterale zijde van de voet.

2.     Test van Hübscher

3.     Vraag de patiënt over de rechter schouder te kijken, waarbij de romp en benen meedraaien.

4.     De passieve hallux test

5.     Passieve in- en eversie van alléén het subtalaire gewricht – waarbij je het bovenste spronggewricht fixeert.

Volg dan de FeetForward-Facebook pagina; iedere week nieuwe informatie.

Schrijf je in voor de no-nonsense nieuwsbrief Facts about Feet (maandelijks).

 

Smaakt dit naar meer?

Wil je deze en nog veel meer praktische informatie over enkelklachten direct toepassen in de dagelijkse (para)medische praktijk?

Reserveer dan je plek voor de Masterclass Voetorthopedie: de Enkel, op 25 april of 23 mei 2018!
Er zijn maximaal 22 plaatsen voor een optimaal rendement van je tijd.

Wil je (meer) gaan samenwerken met (para)medici?
Start samen op neutraal terrein en neem je collega fysiotherapeut, podotherapeut, schoenmaker, physician assistant etc. mee!

Komen de data niet uit?
Mail je gegevens en voorkeuren en je blijft op de hoogte van nieuwe mogelijkheden.

Wie is de trainer?
Mirjam Tuinhout heeft ruim 9 jaar ervaring als eerste Physician Assistant in de Voet- en enkelorthopedie van de St. Maartenskliniek, 10 jaar ervaring als docent / onderzoeker, en is auteur van ruim 25 artikelen waarin voeten centraal staan.
Ze heeft samengewerkt met fysiotherapeuten, orthopedisch schoentechnologen, reumatologen en andere professionals en multi-disciplinaire spreekuren opgezet.
Tevens is zij veelgevraagd spreker op symposia en congressen en opleider voor de Leergang Professioneel Leiderschap ‘’Het snijvlak tussen podotherapie en orthopedie’’ van de NVvP.

Heb je nog twijfels of de Masterclass Voetorthopedie iets is voor jou of je team? Mail gerust en Mirjam belt je terug.  

Inschrijven voor de Masterclass: 
Reserveer dan je plek voor de Masterclass Voetorthopedie: de Enkel, op 25 april of 23 mei 2018!
Er zijn maximaal 22 plaatsen voor aandacht aan jouw casus. En een optimaal rendement van je tijd.

FeetForward-50.jpg