Tarsale coalitie: de behandeling voor groot en klein verschilt!

Tarsale coalitie: deel 4.

Je hebt een vermoeden van een tarsale coalitie. Bij Petra  veranderde de mediale voetboog vrijwel niet bij het uitvoeren van de 5 testen . Er waren nog geen röntgenbeelden van de voet, en op basis van de klinische informatie staat de tarsale coalitie hoog op de lijst van differentiaal diagnoses. Je twijfelt nu wat te doen: verwijzen of niet?

In de literatuur worden wel de mogelijkheden beschreven, in engelstalige, orthopedische, medische taal. Daar moet je echt voor gaan zitten. Niet waarschijnlijk in je drukke praktijk, ook al wil je het wel.

Je wilt graag zelf als de patiënt meer zekerheid geven over wat helpt tegen de pijn. En vooral: zorgen dat Petra weer vooruit kan.

Je weet dat een tarsale coalitie een aangeboren afwijking, en vraagt je af wat de prognose is. Je ziet vooral ‘slechte’ resultaten van andere behandelaars. Dat maakt het niet aantrekkelijk om door te sturen. Ook heb je dan helemaal geen controle meer over wat er gaat gebeuren met Petra. Je hebt ook wel eens gehoord van een tarsale coalitie zonder operatie.

Dus wanneer nou wel of niet doorsturen, wanneer heeft het ‘haast’ en wanneer kan je nog zelf iets proberen, zonder dat je later te horen krijgt dat je veel eerder had moeten insturen? Het heeft het nogal wat consequenties als je het doorsturen uitstelt. Het tijdstip van insturen en de bevestiging van de tarsale coalitie op CT-beelden, verandert het behandelplan: van resectie met behoud of herstel van mobiliteit, tot artrodese (het vastzetten van de betrokken botten). Dus ook al lijkt de gang naar de huisarts op korte termijn mogelijk niet zo aantrekkelijk, op de lange termijn heeft het nogal wat gevolgen, namelijk: het mogelijke behoud van een mobiele voet, tot het vastzetten van de achtervoet. En ook al zal het nooit een ‘normale voet’ worden, het is en blijft wel het enige moment.

Dus daarom: hierbij een helder en beknopt overzicht om wel of niet te verwijzen. Zodat jij weet wat je moet doen bij een tarsale coalitie met pijnklachten.

1.      Bij een kind: altijd doorsturen, via huisarts naar bij voorkeur voet- en enkelorthopeed. Bij kinderen is de grootste kans op het behouden – of creeëren- van een mobiele voet. De grootste kans daarop is bij kinderen. Namelijk: afhankelijk van de grootte van de tarsale coalitie, is het operatief weghalen van de botbrug een mogelijkheid. Zo vermindert de pijn en kan de achtervoet soepeler bewegen. Helaas wordt die voet nooit helemaal normaal. Die voet zal altijd 'plattig' blijven. Dat komt omdat het een aangeboren afwijking is.

2.      Bij een volwassene: in tegenstelling tot kinderen, is de kans op het creeëren van een mobiele voet veel kleiner door het weghalen van de botbrug. Dat betekent dat de meest aannemelijke operatie een artrodese is. En voor een artrodese is het - over het algemeen - nooit te laat. Dus bij volwassenen heb je de mogelijkheid om zelf en samen met andere professionals het conservatief traject zo volledig mogelijk te doorlopen. Nadat je de huisarts hebt ingelicht natuurlijk.

 

Dit was de laatste blog over tarsale coalitie. Deel deze pagina met je collega's!

 

Wil je meer weten, bijvoorbeeld over hoe:

- de conservatieve behandeling eruit ziet bij een tarsale coalitie?

- je een verwijsbrief schrijft?

- je als paramedicus kan bijdragen aan een goed postoperatief herstel?

 

In de blogs van mei 2018 staat de voorvoet centraal: iedere dinsdag praktische informatie.

Volg de FeetForward-Facebook pagina voor nuttige online-momenten. 

 

Interessant?

Schrijf je in voor de no-nonsense nieuwsbrief Facts about Feet (maandelijks).

 

Smaakt dit naar meer?

Wil je deze en nog veel meer praktische informatie over enkelklachten direct toepassen in de dagelijkse (para)medische praktijk?

Reserveer dan je plek voor de Masterclass Voetorthopedie: de Enkel, op 25 april of 23 mei 2018
Er zijn maximaal 22 plaatsen voor een optimaal rendement van je tijd.

Wil je (meer) gaan samenwerken met (para)medici?
Start samen op neutraal terrein en neem je collega fysiotherapeut, podotherapeut, schoenmaker, physician assistant etc. mee!

Komen de data niet uit?
Mail je gegevens en voorkeuren en je blijft op de hoogte van nieuwe mogelijkheden.

Wie is de trainer?
Mirjam Tuinhout heeft ruim 9 jaar ervaring als eerste Physician Assistant in de Voet- en enkelorthopedie van de St. Maartenskliniek, 10 jaar ervaring als docent / onderzoeker, en is auteur van ruim 25 artikelen waarin voeten centraal staan.
Ze heeft samengewerkt met fysiotherapeuten, orthopedisch schoentechnologen, reumatologen en andere professionals en multi-disciplinaire spreekuren opgezet.
Tevens is zij veelgevraagd spreker op symposia en congressen en opleider voor de Leergang Professioneel Leiderschap ‘’Het snijvlak tussen podotherapie en orthopedie’’ van de NVvP.

Heb je nog twijfels of de Masterclass Voetorthopedie iets is voor jou of je team? Mail gerust en Mirjam belt je terug.  

Inschrijven voor de Masterclass: 
Reserveer dan je plek voor de Masterclass Voetorthopedie: de Enkel, op 25 april of 23 mei 2018!
Er zijn maximaal 22 plaatsen voor aandacht aan jouw casus. En een optimaal rendement van je tijd.

FeetForward-34.jpg