De tarsale coalitie op een röntgenfoto: 2 stappen voor meer zekerheid

Tarsale coalitie, deel 3: 

Je hebt het vermoeden op een tarsale coalitie. De gouden standaard voor het aantonen van een tarsale coalitie is een CT-scan.

Bij standaard röntgenfoto’s wordt een tarsale coalitie in lang niet alle gevallen zichtbaar. Terwijl die bij langdurige voetklachten juist worden gemaakt! En omdat informatie over wel of geen tarsale coalitie, essentieel is voor hoe en óf je gaat behandelen. Zeker bij kinderen wil je niet achteraf horen dat je het beter had kunnen, of zelfs moeten doen.

Het is zo waardevol om nu de juiste keuzes te maken. En meer zekerheid te hebben over de aanwezigheid van een tarsale coalitie op een röntgenfoto!

Beeldvormende diagnostiek aanvragen en beoordelen is een voorbehouden handeling. Voor aanvullend radiologisch onderzoek is een verwijzing nodig van de huisarts. Het herkennen van afwijkingen vraagt veel herhaling en herhaling, en zo vaak doe je dat nou ook weer niet. Daarbij toon je graag expertrol in voeten aan verwijzers, zoals de huisarts, zonder op de stoel van de medicus te gaan zitten. Dus je wilt wel goed voor de dag komen en zeker zijn van je zaak.

Hierbij bied ik je 2 stappen voor meer zekerheid over een tarsale coalitie op een röntgenfoto.

Controleer:

1.      Is in de aanvraag voor de röntgenfoto een tarsale coalitie benoemd? Hoe specifieker de aanvraag van een röntgenfoto, hoe vollediger de beoordeling en het verslag.

2.      In hoeveel richtingen is de röntgenfoto gemaakt? Er zijn er 3 nodig voor een grotere kans op herkenning.
a.      AP voet
b.      lat voet
c.      ¾ of oblique voet
d.      Harris-opname
e.      Brodén-opname

Interessant?

Deel deze pagina met je collega's!

Volg de FeetForward-Facebook pagina; iedere week nieuwe informatie.

Schrijf je in voor de no-nonsense nieuwsbrief Facts about Feet (maandelijks).

 

Smaakt dit naar meer?

Wil je deze en nog veel meer praktische informatie over enkelklachten direct toepassen in de dagelijkse (para)medische praktijk?

Reserveer dan je plek voor de Masterclass Voetorthopedie: de Enkel, op 25 april of 23 mei 2018!
Er zijn maximaal 22 plaatsen voor een optimaal rendement van je tijd.

Wil je (meer) gaan samenwerken met (para)medici?
Start samen op neutraal terrein en neem je collega fysiotherapeut, podotherapeut, schoenmaker, physician assistant etc. mee!

Komen de data niet uit?
Mail je gegevens en voorkeuren en je blijft op de hoogte van nieuwe mogelijkheden.

Wie is de trainer?
Mirjam Tuinhout heeft ruim 9 jaar ervaring als eerste Physician Assistant in de Voet- en enkelorthopedie van de St. Maartenskliniek, 10 jaar ervaring als docent / onderzoeker, en is auteur van ruim 25 artikelen waarin voeten centraal staan.
Ze heeft samengewerkt met fysiotherapeuten, orthopedisch schoentechnologen, reumatologen en andere professionals en multi-disciplinaire spreekuren opgezet.
Tevens is zij veelgevraagd spreker op symposia en congressen en opleider voor de Leergang Professioneel Leiderschap ‘’Het snijvlak tussen podotherapie en orthopedie’’ van de NVvP.

Heb je nog twijfels of de Masterclass Voetorthopedie iets is voor jou of je team? Mail gerust en Mirjam belt je terug.  

Inschrijven voor de Masterclass: 
Reserveer dan je plek voor de Masterclass Voetorthopedie: de Enkel, op 25 april of 23 mei 2018!
Er zijn maximaal 22 plaatsen voor aandacht aan jouw casus. En een optimaal rendement van je tijd.

FeetForward-133.jpg