Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg
Masterclass Achtervoetklachten

Subtalaire artrose is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, als een patiënt/cliënt je vertelt over pijnklachten in de regio van de enkel.

Echter, de enkel (bovenste sprong gewricht) en het subtalaire gewricht (onderste sprong gewricht) liggen slechts 1 duimbreedte van elkaar vandaan.

Let maar eens op: waar wijst de patiënt/cliënt exact de ergste pijn aan?

BSG vs OSG

Bij subtalaire pathologie zéggen patiënten namelijk dat ze last hebben van hun enkel, echter ze wíjzen net distaal van de enkel; ter hoogte van het subtalaire gewricht en de canalis tarsi.

Maar, hoe herken je voet met subtalaire pathologie nog meer?

Tijdens het voetonderzoek richt je je vooral op het bovenste én onderste spronggewricht. Palpaptie, functie-onderzoek en belaste provocatietesten geven belangrijke aanwijzingen.

Verdenking van subtalaire pathologie, en met name subtalaire artrose, verandert de behandeling.

3 behandeltips voor zolen en schoenen bij subtalaire artrose:

  1. Het behandeldoel is immobilisatie. Dus: corrigeer niet de voetstand! Corrigeren vergroot de kans op meer pijnklachten, en veroorzaakt extra controlebezoeken.
  2. Start met een (half)hoge schoenen met stevig contrefort, inclusief afwikkeling en verstijving. Bijvoorbeeld een bergschoen.
  3. Aanvullend: geef steun aan de voet middels een inlegzool, met als doel: immobilisatie. Een hoge kuip/CV dus met goede mediale ondersteuning, zónder correctie van de voetstand.

Masterclass Achtervoetklachten

Tijdens de Masterclass Achtervoetklachten komen voetonderzoek, onbelaste en belaste testen aan bod tijdens workshops voetonderzoek. Om nog beter te differentiëren tussen pathologie van BSG óf OSG. Deze Masterclass heeft nog meer voordelen; namelijk:

  1. Zeer afwisselend programma van theorie en praktijk
  2. Alle sheets in een handig boek bij elkaar
  3. Inclusief standaard verwijsbrieven voor een adequate communicatie, voor meer zekerheid voor jezelf.

Je kan zowel online (26 januari 2022) als op locatie (8 april 2022) meedoen.

Accreditatie is aangevraagd voor podotherapeuten, registerpodologen en orthopedisch technologen. Aantal contacturen = 7,5 met een gevarieerd dagprogramma.

Het programma en meer vind je hier

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »