Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg
Online training Voeten en Reumatoïde Artritis

Starten & stoppen met zolen en schoenen bij RA

Voetproblemen bij Reumatoïde Artritis-patiënten komen veel voor. Voorvoetpijn of standsafwijkingen kunnen zelfs het eerste herkenningspunt zijn van RA. Bij 70-90% van alle RA waren de eerste tekenen voetafwijkingen.

Snelle herkenning van RA is belangrijk. Namelijk voor: pijnvermindering, het behoud van goede gewrichten met een normale functie en een normale voetvorm.

Als podotherapeut, registerpodoloog, OST-er heb je een belangrijke rol om RA te herkennen én tijdig naar de reumatoloog te verwijzen via de huisarts. De behandeling voor de RA bestaat namelijk uit medicijnen.

Dus: hoe herken je RA als oorzaak van de pijn?

Belangrijk, omdat je op die manier beter weet in hoeverre je zooltherapie gaat werken. Zo voorkom je gelijktijdig extra controles en hou je je patiënttevredenheid hoog.

3 tips voor het screenen op Reumatoïde Artritis
  1. Pijn die zowel aanwezig is in rust, als tijdens het bewegen. Dat betekent dat de pijn er ’s nachts ook is of tijdens het zitten. Vraag daar eens heel specifiek naar.
  2. Zwelling van gewrichten, zoals MTP-gewrichten, het talo-naviculaire gewricht of de enkel.
  3. Vraag na in hoeverre er een standsafwijking is aan de voet of de tenen.
De lange termijn gevolgen van RA voor de voet

Als de RA al langer bestaat zonder goede medicatie, kunnen de gewrichtsafwijkingen dusdanig zijn dat een zool of schoen niet volstaat. Dat ligt aan verschillende factoren: destructie van gewrichten en de afwijkende voetvorm. De destructie leidt tot pijnlijk bot op bot contact. De afwijkende vorm kan de reden zijn van slechte schoeibaarheid, en wondjes.

In de praktijk een afweging maken

In de praktijk is het lastig in deze fase goed te adviseren. Je kan niet door de huid heen kijken. In hoeverre ligt het aan de RA, of aan de voeten, de voetstand en wat is een alternatief, en wanneer moet je denken aan voetoperaties?

Daarom hierbij: 3 redenen om te stoppen met zolen en schoenen. Want hoe goed deze hulpmiddelen ook kunnen werken, er komt soms gewoon een moment waarop een andere behandeling tot een beter resultaat leidt.

3 redenen om te stoppen met zolen en schoenen bij RA
  1. Terugkerende wond(en)
  2. Meer dan 2 keer aanpassen van de schoenen zonder een tevreden patient
  3. Pijn tijdens de beperkte RoM van een gewricht
Antwoorden op vragen van je patiënten

Eén van de mogelijkheden op dit moment, is een voetoperatie. Dit heeft natuurlijk nadelen, maar ook heel veel voordelen. Wil je hier meer over weten om je patiënten er meer over te vertellen, hun vragen nog beter te beantwoorden of gewoon eens een kijkje te nemen in de spreekkamer van de orthopedisch voetchirurg, dan is dit je kans: de online training Voeten en RA door Kisten Veenstra (orthopedisch chirurg) en Mirjam Tuinhout (voetexpert).

Kijkje in de spreekkamer van de gespecialiseerd orthopedisch chirurg

Tijdens de online training Over Voeten en RA kan dat gewoon. Grijp je kans en kijk mee vanuit je eigen huis. Geaccrediteerd met 2 KP & KABIZ punten, én hoog gewaardeerd door ruim 200 oud-deelnemers. Schrijf je direct in!

Lees hier de reviews van je collega’s.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »