Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Stabiele en instabiele enkelfracturen

Zoals je tijdens het gesprek met Bart opgemerkt hebt, kun je een indeling maken in stabiele en instabiele enkelfracturen.

Stabiele enkelfractuur

Alle geïsoleerde laterale óf mediale malleolusfracturen zonder extra letsel zijn stabiele fracturen en worden in principe conservatief behandeld. Is er sprake van een fractuur van de fibula ter hoogte van de syndesmose, waarbij het ligamentum deltoïdeum gescheurd is? Dan spreekt men alsnog van een instabiele fractuur.

Instabiele enkelfractuur

Instabiele enkelfracturen zijn fracturen waar meerdere botstructuren, ligamenten en/of spiergroepen bij zijn betrokken. Deze fracturen worden bimalleolair of trimalleolair genoemd, afhankelijk van de ernst van de situatie. Instabiele enkelfracturen worden in principe altijd operatief behandeld. Er komt meestal heel wat plaat- en schroefwerk aan te pas om de enkel te stabiliseren.

Meer informatie?

Samen brengen we de nabehandeling van enkelfracturen naar een hoger niveau. Volg mijn blog voor nog meer handige informatie en praktische tips over enkeltrauma’s. Of leg je casus persoonlijk aan me voor. Ik geef mijn tijd kado voor maximaal één casus per week; dus wees er snel bij.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »