Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg
Voeten en Voorste Kruisband Rupturen

Sportblessures van de knie

Eén op de 4 sportblessures betreft de knie; zoals meniscusletsel of een voorste kruisband ruptuur.

Bij sporten zoals voetbal, handbal en skiën komt een voorste kruisband (VKB) ruptuur veel voor. Het revalidatietraject duurt minimaal 9-12 maanden.

Zolen kunnen in dit lange traject van toegevoegde waarde zijn om beter te trainen en klachten te verminderen.

Ketendenken tijdens revalidatie traject

‘’Kwaliteit van bewegen’’ is een sleutelbegrip tijdens de revalidatie. Daarvoor zijn oa een dorsaalflexie van de enkel benodigd én het verminderen van de knie-valgus.

Het lange en pittige revalidatie-traject bestaat uit heel veel trainen. Bij vele patiënten met een VKB-ruptuur ontstaan blessures aan het onderbeen.

Het nut van zolen na een voorste kruisband ruptuur:
  1. Vermindering van de knie-valgus
  2. Verruimen van de dorsaalflexie van de enkel
  3. Vermindering van voet- en onderbeenblessures
Kansen grijpen

Samenwerking tussen een fysiotherapeut en podotherapeut of registerpodoloog is dus van toegevoegde waarde voor al die sportieve patiënten. Goede reden om de banden met een fysio (weer) aan te halen.

Opfrissen

Om goed voor de dag te komen en je kennis op te frissen, hebben we een aantrekkelijk aanbod: je krijgt een overzicht van de relatie tussen de voet en de knie, inside-information over de VKB-revalidatie van een VKB- top-expert Nicky van Melick (gepromoveerd sportfysiotherapeut), een update over het revalidatietraject én een casusbespreking.

Met casuïstiek

In deze casusbespreking doorlopen we de revalidatie-fases van een handbalster; van een pijnlijke knie naar een rustige knie met een actief dynamisch looppatroon, naar neuromusculaire controle in de beweegketen tot weer wedstrijdfit zijn. Met veel beeldmateriaal.

Schrijf je direct in voor de online training. Met 2 geaccrediteerde KP- en KABIZ punten en een bewijs van deelname. Hier vind je meer info.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »