Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Schoenentips voor een Charcot-voet

Ook al is de Charcot-voet ‘’uitgeblust’’, een Charcot-voet blijft een Charcot-voet. Kwetsbare voeten, waarvan 30% recidiveren!

Een schoen is dus noodzakelijk bij een uitgebluste Charcot-voet. Het doel is 2-ledig: het beschermen van de voetvorm, en het voorkomen van ulcera.

Maar hoe ziet een ideale schoen voor een Charcot-voet eruit?
Eigenlijk gaat het er niet om hoe de schoen eruit ziet. Het meest essentiële is de functie van de schoen, de orthopedische schoen. De vraag is dus vooral:

Wat zijn de functionele eisen van de schoen bij een Charcot-voet?

Hierbij 4 functionele eigenschappen ter behoud van de voetvorm, en het voorkomen van ulcera:

  1. Hoog
  2. Met verstijfde loopzool & afwikkeling
  3. Met supplementen / inlays die NIET corrigeren, maar juist accepteren
  4. Zonder drukplekken te veroorzaken op de huid

Meten = weten, dus bij voorkeur getest met insole-drukmetingen.

Online training met 2 KP & KABIZ punten

Meer weten, of weer even je kennis opfrissen over de Charcot-voet? Doe dan mee aan de online training Voeten en de Charcot-neuro-arthropathie dinsdag 23 november, 19.45-22.00 uur.

Vanuit huis en na werktijd. Met complexe casuïstiek bij de Charcot-voet en een kijkje in de spreekkamer van PA revalidatiegeneeskunde, Wendy Vos.

Deze training is gericht op professionals die niet wekelijks een Charcot-voet zien. Lees hier meer.

Met 2 KP & KABIZ punten voor podotherapeuten, orthopedisch (schoen)technologen, registerpodologen, medisch voetzorgverleners en leefstijlcoaches. Schrijf je hier in.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Schoenentips voor een Charcot-voet

Ook al is de Charcot-voet ‘’uitgeblust’’, een Charcot-voet blijft een Charcot-voet. Kwetsbare voeten, waarvan 30% recidiveren! Een schoen is dus noodzakelijk bij een uitgebluste Charcot-voet.

Lees verder »
Mirjam Tuinhout

Lisfrancdislocaties herkennen

Lisfrancdislocaties kunnen veroorzaakt worden door zowel hoogenergetische traumata, als door subtieler, indirect letsel in de lijn van Lisfranc. Bijvoorbeeld doordat tijdens een voetbalwedstrijd een speler

Lees verder »