Hoe herken je MTP1-artrose op een röntgenfoto?

Hoe herken je MTP1-artrose op een röntgenfoto?

 1.     Osteofyten rondom MTP1: scherp begrensde haakvormige uitstulpingen rondom het caput van MT1 en de basis van de proximale phalanx.

2.     Smallere gewrichtsspleet van MTP1: De gewrichtsspleet bestaat uit kraakbeen en bevindt zich aan de uiteindes van een bot. Kraakbeen zelf is niet zichtbaar, de afstand tussen caput MT1 en de proximale phalanx wel. De dikte van de kraakbeenlaag lees je dus indirect af via de afstand tussen de botten. 

3.     Subchondrale sclerose: ver-witting van caput MT1 en proximale phalanx van de hallux

4.     Subchondrale cyste-vorming in het caput van MT1: kleine zwarte rondjes, als een soort ‘hapjes’ in het gewrichtsoppervlak. Deze zijn niet zichtbaar op de bijgevoegde illustraties.

 

Is MTP1-artrose ook zichtbaar op een echo?

De oppervlakkige osteofyten zijn duidelijk met een echo zichtbaar; deze liggen dicht onder de huid. De overige radiologische herkenningspunten van MTP1-artrose (zie hiervoor, punt 2-4) bevinden zich intra-articulair. De smallere gewrichtsspleet en cystevorming zijn met echografie, afhankelijk van de locatie ervan, mogelijk in beeld te brengen. Sclerose is niet zichtbaar met de echo. De diagnostische criteria voor artrose zijn dus echt röntgenologisch; je vindt wel aanwijzingen voor MTP1-artrose met echografie, maar het is geen definitieve bevestiging.

Dus: Voor de diagnose MTP1-artrose is een röntgenfoto noodzakelijk.

Volg de FeetForward-pagina voor een Leven Lang Lopen.  

Meer weten over voetorthopedie?

Op een laagdrempelige, interactieve manier, samen met andere gedreven professionals?

Met aandacht voor jouw casus met maximaal 22 mensen. Om kennis op te doen om de volgende dag toe te passen.

Save the date! Schrijf je in voor de eerste Masterclass Voetorthopedie op 25 april en 23 mei. 

Meer informatie?
Klik door en schrijf je in! 

 

 

Dia2.PNG