5 tips om een MTP-ontsteking te herkennen

Mevrouw Kuipers is bang voor reuma. Net als haar oma die iedere stap pijn had. De pijn werd steeds heftiger, tot pijn 's nachts aan toe. Ook was de hele bovenzijde van de voorvoet dikker. Nu is dat weer voorbij, maar sinds die tijd staat de teen omhoog en zit er meer eelt op de teen, net als onder de bal van de voet. Daar zit ook de meeste pijn als ze op blote voeten loopt.

Je vindt het wel een raar verhaal: zwelling aan de dorsale zijde van de voorvoet, en die teen staat inderdaad sterker omhoog. Bij onderzoek zie je duidelijk eeltvorming op het DIP- en PIP- gewricht en onder MTP2. De tweede teen is niet meer beweeglijk richting de plantaire zijde; wel nog richting dorsale zijde. Die beweging is zelfs groter dan bij de andere tenen. Het MTP2 gewricht voelt ‘’raar’’ aan de dorsale zijde. Je vraagt je serieus af in hoeverre de kop nog in de kom zit.

Als voetexpert heb je je verantwoordelijkheid om belangrijke afwijkingen te constateren. Zodat de patiënt de beste behandeling krijgt, zonder docters’ delay of vertraging. Zo wil je zelf ook geholpen worden.

Je wordt geleefd door de dagelijkse praktijk en eerlijk is eerlijk, de theorie is steeds langer geleden. Je kan je de eerste patiënt bij wie je DM op het spoor kwam nog goed herinneren: toen was dat door een slecht genezende wond, wat een neuropathisch ulcus bleek. Het voelt net als toen ‘’onpluis’’. Zou déze teenstand ook een teken zijn van een onderliggende ziekte?

Om je meer duidelijkheid te geven: bovenstaande is het typische verhaal van de gevolgen van een MTP-ontsteking.  
Een steriele ontsteking van het MTP-gewricht. Bijna 70% van RA-patiënten heeft in de eerste jaren zwelling van de MTP-gewrichten (1). Het is dus van belang deze vroeg te herkennen en schade aan het gewricht zo klein mogelijk te houden.

Kenmerken van een MTP-ontsteking in de (para)medische praktijk (1,2,3):

1.      Pijnlijk MTP-gewricht aan zowel dorsale, plantaire, mediale en laterale zijde

2.      Zwelling van het MTP-gewricht aan zowel plantaire als dorsale zijde

3.      Warmte rondom het MTP-gewricht

4.      Eventueel lichte roodheid aan de dorsale zijde van de voet

5.      In de loop van de tijd progressieve standsafwijking van de teen met beperkte plantairflexie

En wist je dat er minimaal 3 verschillende termen bestaan voor een ontsteking van een gewricht (1,2,3)?

1.      Artritis

2.      Capsulitis

3.      Synovitis

 Bronnen:

1.        Leeden  van der M, Steultjens M, Ursum J, et al. Prevalence and Course of Forefoot Impairments and Walking Disability in the First Eight Years of Rheumatoid Arthritis. Arthritis Rheum (Arthritis Care Res. 2008;59(11):1596–1602.

2.        Louwerens J, Schrier J. Lesser toe deformities. In: Bentley G, editor. EFORT Textbook. 2014.

3.        Coughlin MJ, Mann RA SC. Surgery of the foot and ankle. Philadelphia: Mosby Elsevier; 2007.

Deel deze pagina met je collega's!

Wil je meer weten, bijvoorbeeld over hoe:

- hoeveel 65+ers er zijn met voorvoetklachten

- welke oorzaken er zijn voor voorvoetklachten? 

- waar je op moet letten bij teenstandafwijkingen?

In de blogs van mei 2018 staat de voorvoet centraal, in juni de enkel: iedere dinsdag praktische informatie.

Volg de FeetForward-Facebook pagina voor nuttige online-momenten. 

Interessant?

Schrijf je in voor de no-nonsense nieuwsbrief Facts about Feet, onderaan de pagina (maandelijks).

Smaakt dit naar meer?

Wil je deze en nog veel meer praktische informatie over enkelklachten direct toepassen in de dagelijkse (para)medische praktijk?

Reserveer dan je plek voor de Masterclass Voetorthopedie: de Enkel op 20 juni 2018Er zijn maximaal 16 plaatsen voor een optimaal rendement van je tijd.

Wil je (meer) gaan samenwerken met (para)medici?
Start samen op neutraal terrein en neem je collega fysiotherapeut, podotherapeut, schoenmaker, physician assistant etc. mee!

Komen de data niet uit?
Mail je gegevens en voorkeuren en je blijft op de hoogte van nieuwe mogelijkheden.

Wie is de trainer?
Mirjam Tuinhout heeft ruim 9 jaar ervaring als eerste Physician Assistant in de Voet- en enkelorthopedie van de St. Maartenskliniek, 10 jaar ervaring als docent / onderzoeker, en is auteur van ruim 25 artikelen waarin voeten centraal staan.
Ze heeft samengewerkt met fysiotherapeuten, orthopedisch schoentechnologen, reumatologen en andere professionals en multi-disciplinaire spreekuren opgezet.
Tevens is zij veelgevraagd spreker op symposia en congressen en opleider voor de Leergang Professioneel Leiderschap ‘’Het snijvlak tussen podotherapie en orthopedie’’ van de NVvP.

Heb je nog twijfels of de Masterclass Voetorthopedie iets is voor jou of je team? Mail gerust en Mirjam belt je terug.  

Inschrijven voor de Masterclass: 
Reserveer dan je plek voor de Masterclass Voetorthopedie: de Enkel, op 20 juni 2018Er zijn maximaal 16 plaatsen voor aandacht aan jouw casus. En een optimaal rendement van je tijd.

FeetForward-111.jpg