Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Lisfrancdislocaties herkennen

Lisfrancdislocaties kunnen veroorzaakt worden door zowel hoogenergetische traumata, als door subtieler, indirect letsel in de lijn van Lisfranc.

Bijvoorbeeld doordat tijdens een voetbalwedstrijd een speler onbedoeld op de hiel van een andere speler landt, terwijl die net op zijn knie zit.

Door deze indirecte kracht op de hiel scheurt het dorsale TMT-kapsel en treedt vervolgens een fractuur op van de basis van de metatarsalia of een ruptuur van de plantaire TMT-ligamenten, of beide. Hierdoor ontstaat instabiliteit én pijn.

4 tips om lisfrancdislocaties te herkennen tijdens voetonderzoek

  1. Een pijnlijk TMT-gewricht tijdens palpatie en functieonderzoek
  2. Verminderde sensibiliteit intermetatarsaal 1–2.
  3. Pijn in het TMT-gewricht bij de pianotoetstest.
  4. Een vergrote afstand tussen de hallux en digitus 2, als teken van instabiliteit tussen de ossa cuneiformia.

Waarom is dit belangrijk om te herkennen?

Het verandert je behandelplan en je uitleg.
Lees meer in artikel nr 39, tevens bron van bovenstaande teksten.

Nieuwe Masterclass

Voor HBO+ers die meer willen weten over het TMT-letsel plus over achtervoetklachten, is er nu de Masterclass Achtervoetklachten.

Met praktisch toepasbare tips over o.a. de verworven platvoet, hielklachten, sinus tarsi syndroom, talonaviculaire artrose. KP en KABIZ accreditatie wordt aangevraagd. 

Zowel op locatie als online mogelijk; voor dezelfde prijs. Op locatie trakteer ik je dus op de zaal en catering als compensatie in je reistijd, -kosten en minder patiëntentijd. Meer info vind je hier.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »