Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Hoezo, een Charcot-voet zeldzaam?

De Charcot-voet staat te boek als een zeldzame complicatie van DM. Echter, een laag percentage (0,1-0,3%) van een hoog aantal (1,2 miljoen) gediagnosticeerde DM-patiënten resulteert alsnog in 1200-3600 mensen per jaar, in Nederland. Per week zijn dit 23 – 70 Charcotvoeten.

3 weetjes om o.a. huisartsen en pedicures op te attenderen:
  1. De typische rocker-bottom deformiteit is meestal het gevolg van een Charcot-neuro-artropathie in de middenvoet. Deze vorm van de Charcot voet komt in 50% van de gevallen voor. De andere 50% van de Charcot-deformaties vindt dus plaats in andere voetgewrichten.
  2. Behandel een rode, warme, gezwollen voet bij een DM patiënt met neuropathie als een Charcot-voet. Tot het tegendeel bewezen is. Zelfs zonder afwijkingen op een röntgenfoto.
  3. De behandeling? Direct immobiliseren en insturen naar een multidisciplinair voetenteam. Voor zo min mogelijk veranderingen aan de voetvorm.
Benieuwd naar de behandelingen van de Charcot-voet?

Schrijf je dan in voor de online training over de Charcot-voet. Geaccrediteerd door KP en KABIZ met 2 punten. Zonder reistijd, met casuïstiek door Wendy Vos, PA revalidatiegeneeskunde. HBO+, voor o.a. podotherapeuten, orthopedisch schoentechnici, – adviseurs.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »