Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Wel of geen operatie bij hallux valgus

De 63-jarige mevrouw Kamps wil je advies over haar hallux valgus.

Ze is bang dat haar grote teen net zo scheef gaat staan als bij haar moeder en oma. Vooral die scheefstand baart haar zorgen; ze heeft weinig pijnklachten, al viel het haar wel op dat er meer eelt onder de voorvoet ontstaat. Ook puilen de schoenen steeds meer uit bij de ‘knok’.

Als (medisch) pedicure, zie je veel van dit soort voeten.

Het is duidelijk dat een hallux valgus veel pijnklachten kan veroorzaken. Maar: hoe ontstaat een hallux valgus eigenlijk en wat zijn de behandelmogelijkheden?

Oorzaken van een hallux valgus

Erfelijkheid, smalle of korte schoenen, overbelasting, veel staan, zeer soepele gewrichten, korte achillespezen, het naar binnen kantelen van de voet, een kort eerste middenvoetsbeentje, en dat is nog maar een gedeelte van de mogelijke oorzaken. Oftewel: er zijn heel veel verschillende oorzaken voor het ontstaan van een hallux valgus.

Verschillende vormen hallux valgus

Het is je vast al opgevallen; de ene hallux valgus is de andere niet. De ene voet heeft een hele brede voorvoet en een smalle hiel, de andere voet heeft vooral een hele grote knok, en valt de scheefstand wel mee.

Maatwerk

Oftewel: door alle verschillen is het een uitdaging om de goede adviezen te geven; over schoenen, zolen, ortheses en spalken. Wat helpt nou, en wat niet?

En wanneer is een operatie zinvol?

Dat is al helemaal een lastige afweging. Als je daar meer over wilt weten, dan is daar een heldere training over. En over veel meer! Het gaat ook over eeltverwijdering, zolen, schoenen, nagelbehandeling, spalken, ortheses. Het komt allemaal aan bod.

De training wordt live gegeven door Mirjam Tuinhout, de inschrijvingen gaan via de site van Pediroda.
Je ontvangt 2 geaccrediteerde KRP- punten in domein Omgevingsbewust handelen, plus een bewijs van deelname. Hier vind je meer info. Het inloggemak is hoog: 9,2/10.
Het is live & gezellig, en je doet mee vanaf je eigen keukentafel.

Kijk eens rond, en schrijf je in!

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »