Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Hoe help je deze patiënt met MTP1-artrose?

Jouw patiënt, Simon, heeft iedere stap pijn met een steeds kortere loopafstand, pijn en ongemak tijdens het dragen van schoenen. Hij vraagt jou wat hij ertegen kan doen. Hij kijkt verlangend uit om weer zonder pijn aan zijn MTP1-gewricht te kunnen lopen. Hoe mooi zou het zijn dat je patiënten heel tevreden de deur uitgaan, ook al geef je alleen advies?

Het is logisch dat hij pijn heeft aan zijn grote-teengewricht; want hij heeft artrose van het MTP1-gewricht. In dat geval is er toenemend verlies van kraakbeen, met steeds meer bot-op-botcontact. En dat is bijzonder pijnlijk; daar kan geen mechanische ontlasting tegenop als de kraakbeenlaag compleet verdwenen is. Naast de pijnlijke beweging van het grote teengewricht, is het ook alsof de voet niet ‘’tegen de heuvel’’ kan oplopen, alsof iets blokkeert. Dat blokkade-gevoel wordt ook steeds erger, net als de verdikking bovenop het gewricht. Al met al ziet hij aan het einde van de dag al op tegen het lopen naar het koffie-apparaat.

En nu?

Ondertussen vraag jij je ook af wat je tegen de pijn kan doen; je wilt graag dat je patiënt pijnvrij wordt. Maar gezien de ernst van de klachten en je bevindingen, is het maar de vraag welke mogelijkheden nog realistisch zijn.

En wat zijn überhaupt de behandelopties? Je kunt wel doorverwijzen, maar je hebt eerlijk gezegd niet zoveel vertrouwen in andere professionals. En daarbij; jij bent goed in jouw vak; en je hebt weinig invloed op de therapie van andere professionals. Dus hoe kan je toch iemand goed voorlichten?

De mogelijke oplossingen voor Dhr. Simons MTP1-artrose geef ik je op een presenteerblaadje: evidence based en direct toepasbaar voor je patiënt in de (para)medische praktijk. Met de belangrijkste voor- en nadelen. Bijna te waardevol om zomaar weg te geven. Het is een kadootje voor jou, je patiënt én je (para)medische collega’s. Dank je voor het delen met je (para)medische collega’s!
Zo krijgen mensen zoals Simon nog beter advies, en verwijzen professionals ook naar jou! 

Meld je aan voor de Masterclass Voorvoetklachten, of een korte online training in de avonduren.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »