Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Hoe enkelartrose verschilt van knie-artrose

Knie-artrose is de meest-voorkomende vorm van artrose. Knie-artrose komt dus ook bij een groot gedeelte van jouw oudere cliënten voor.

Enkelartrose verschilt van knie-artrose

Het komt veel minder vaak voor, en de klachten starten veelal op jongere leeftijd dan die van knie-artrose. Deze jongere groep moet dus een lange tijd van hun leven, omgaan met deze pijnklachten.

Pijn en vormverandering

Beide vormen van artrose geven pijn tijdens het lopen en kan ook voor vormverandering van de knie, enkel en het been veroorzaken. Door deze vormveranderingen ontstaat een andere voetbelasting, met mogelijk een andere eeltverdeling als gevolg. Deze andere eeltverdeling kan ook plaatsvinden na een operatie: een totale knie-prothese, enkelprothese of het vastzetten van de enkel.

Wees alert bij protheses

Bij kwetsbare patiëntengroepen, zoals reuma- en diabetespatiënten, is het extra belangrijk om alert te blijven op veranderingen aan het kunstgewricht; er is altijd een kleine kans op infectie van de prothese, met mogelijk dodelijke afloop.

Handvatten voor in de praktijk

Na het volgen van de online training voor medisch pedicures ben je weer up to date over de nieuwste behandelingen bij knie- en enkelartrose. Zowel met als zonder operatie, zoals in de vorm van afvallen, oefeningen en (orthopedische) schoenen waarbij de pedicure na deze training een waardevolle rol kan hebben als adviseur en motivator.

Heb je wel belangstelling, maar ben je geen medisch pedicure? Mail dan voor de mogelijkheden.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »