Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Hoe een tarsale coalitie enkelklachten veroorzaakt bij een 38-jarige vrouw

Petra (38 jaar) komt in je praktijk en vertelt:

‘’ik heb sinds 4 maanden enkelpijn als ik loop en voor de klas sta. Dat is gekomen na het omklappen van mijn enkel op het schoolplein; ik viel. Nu ben ik al blij als ik als leerkracht de dag goed doorkom. Daarna boodschappen doen is echt lastig en vooral pijnlijk. Het is het ergst als ik op een randje sta, of een paar passen loop op het hobbelige speelveld van mijn kinderen. Ik baal ervan. Ik móet vooruit als alleenstaande moeder van 2 kinderen’’.

Ze maakt zich zorgen en vraagt jou wat er aan de hand is.

Iedere stap op ongelijk terrein doet pijn

Petra wijst de pijn aan rondom de enkel; het zit ergens diep van binnen, soms mediaal, soms lateraal; het is echt lastig om de pijnlijkste plek aan te wijzen. Op je vragen over het pijnverloop antwoordt ze daarentegen heel concreet: de eerste passen direct uit bed zijn al pijnlijk, en daarna begint het weer na ongeveer 15 minuten lopen. En iedere stap op ongelijk terrein doet pijn. Ze verzwikt haar enkel nooit, en heeft ook geen instabiel gevoel. Toch is de pijn na het inversietrauma ontstaan. Ze had gedurende ongeveer 2 weken een lichte zwelling van de enkel. Die is nu wel verdwenen, maar de pijn is er nog steeds.

Je ziet beiderzijds een voet met een laag mediaal gewelf die niet of nauwelijks hoger wordt tijdens tenenstand. De pijn bevindt zich rondom de achtervoet, waarbij het vooral diep in de sinus tarsi pijnlijk is en rondom het sustentaculum tali aan de mediale zijde. Provocatietesten zoals in- en eversielopen zijn herkenbaar pijnlijk en de passieve in- en eversie beweging lijken kleiner dan ‘normaal’, maar zijn wel symmetrisch. De enkelbandtesten zijn negatief, de schoenen hebben een stevige omsluiting van de hiel en de inlay een prima mediale verhoging.

Eigenlijk is zowel de schoen als de zool redelijk adequaat. Bij extra doorvragen heeft het misschien 5% klachtvermindering gegeven. Je had het waarschijnlijk zelf net iets anders geadviseerd, maar het verschil is dusdanig klein dat je je serieus afvraagt of dat het verschil zal maken. Maar wat nu? Het voelt als niet-pluis.

Wat is er aan de hand?

Je wilt haar heel graag vertellen wat er aan de hand is, en nog belangrijker: haar klachten verminderen.

Meestal gaan enkelklachten vanzelf over. Je weet dat ongeveer de helft van de mensen een jaar na een inversietrauma nog pijnklachten rond de enkel heeft. Daarbij hebben de meeste mensen met enkelklachten baat bij je schoenadviezen, stabiliserende oefeningen, inlays met mediale verhoging, rekoefeningen van de kuit, .. of van een combinatie daarvan. En daarbij; de anatomie van de enkel is complex, en je kan gewoon niet door de huid heenkijken. Een kleine avulsiefractuur van de fibula, bandletsel, een OD-haard, een tarsale coalitie …  allemaal mogelijke differentiaal diagnoses. Jij bent de expert op voet- en enkelproblemen, maar hoe kom je nou verder als het minder voor de hand ligt?

Deze maand lees je iedere dinsdag informatie over de tarsale coalitie; één van de mogelijke oorzaken van enkelklachten, óók bij volwassenen.

Het verhaal van Petra is kenmerkend voor een tarsale coalitie. Zowel bij kinderen als bij volwassenen kan juist een simpel ongelukje zorgen voor plotseling klachten van deze niet-normale, aangeboren verbinding tussen tarsale botten: calcaneus, talus, cuboïd, naviculare of cuneïforme. De verbinding kan bestaan uit fibreus of ossaal weefsel, of een combinatie van beide. Behalve de abnormale verbinding, is er ook een abnormale vorm van de betrokken botstukken. Door zowel vorm als verbinding bewegen deze minder goed ten opzichte van elkaar en is de voet met een tarsale coalitie veel stijver dan een normale voet.

Meest voorkomende coalities

De meest voorkomende coalities zijn die tussen talus en calaneus en tussen calcaneus en naviculare.

  • Wil je meer weten? Zoals over
  • De tarsale coalitie bij kinderen
  • Herkenning van een tarsale coalitie
  • Het verschil tussen een tarsale coalitie en andere oorzaken van ‘’enkelpijn’’
  • En de mogelijke behandelingen?
Smaakt dit naar meer?

Smaakt dit naar meer en wil je deze en nog veel meer praktische, orthopedische informatie over enkelklachten direct toepassen in de dagelijkse (para)medische praktijk? Wil je (meer) gaan samenwerken met (para)medici? Start samen op neutraal terrein en neem je collega fysiotherapeut, podotherapeut, schoenmaker, physician assistant etc. mee!

Komen de data niet uit? Mail je gegevens en voorkeuren en je blijft op de hoogte van nieuwe mogelijkheden.

Wie is de trainer? 

Mirjam Tuinhout heeft ruim 9 jaar ervaring als eerste Physician Assistant in de Voet- en enkelorthopedie van de St. Maartenskliniek, 10 jaar ervaring als docent / onderzoeker, en is auteur van ruim 25 artikelen waarin voeten centraal staan. Ze heeft samengewerkt met fysiotherapeuten, orthopedisch schoentechnologen, reumatologen en andere professionals en multi-disciplinaire spreekuren opgezet. Tevens is zij veelgevraagd spreker op symposia en congressen en opleider voor de Leergang Professioneel Leiderschap ‘’Het snijvlak tussen podotherapie en orthopedie’’ van de NVvP.

Heb je nog twijfels of de Masterclass Voetorthopedie iets is voor jou of je team? Mail gerust en Mirjam belt je terug.

Inschrijven voor de Masterclass? 

Bekijk het overzicht voor actuele data:

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »