Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Een hoge voetboog, een calcaneovarus en klauwstand van de tenen; allemaal kenmerken van een holvoet.

Er is een groot grijs gebied tussen wat normaal is en wat niet in ‘holvoeten’. Zo gebruikt iedere discipline ook weer een andere term zoals pes cavus, holvoet, pes cavovarus, pes cavus adductus etc..

Ook zijn holvoeten meestal een stuk stugger dan andere voettypes, wat het extra lastig maakt om een passende en lekker zittende schoen of zool aan te meten.

Hoe je het ook noemt, de oorzaken van een holvoet blijven hetzelfde. Deze kan je onderverdelen in 3 soorten.

Drie oorzaken van een pes cavus:
  1. Aangeboren: zonder duidelijke reden of juist na een klompvoet.
  2. Posttraumatisch: na een ongeval. Zoals ernstige brandwonden, verbrijzeling van de voet of enkelfractuur.
  3. Neuromusculair: bij een spierziekte of een neurologische aandoening. Zoals na een herseninfarct/bloeding (CVA) en bij Hereditaire Motorische en Sensorische Neuropathie (HMSN).
Behandeling

Voetklachten bij de aangeboren en posttraumatische holvoet help je zoals je altijd doet. Bij een holvoet met een neuromusculaire oorzaak, moet je alert zijn. Want de behandeling van deze voeten, kan je niet doen op de automatische piloot.

Herkenning van ‘neuromusculaire holvoet’

Je kan zomaar de eerste zijn die de neuromusculaire oorzaak herkent, terwijl je cliënt / patiënt ook andere -soms vage- klachten heeft. Ten tweede is diagnostiek van de neuromusculaire aandoening belangrijk voor de prognose en het inzetten van andere behandelingen. Immers: de voetvorm kan veranderen door de neuromusculaire aandoening.

Niet-pluis kenmerken van een holvoet

Om je toolkit aan te vullen zijn dit vier niet-pluis kenmerken van een holvoet, die kunnen duiden op een neuromusculaire oorzaak. Ieder van deze kenmerken is al een aanwijzing en reden tot extra zorg.

  1. Een groot links/rechts verschil in hoogte van de voetboog en stand van de achtervoet/calcaneus.
  2. Een toename van de hoogte van de voetboog
  3. Een flexie in het IP gewricht
  4. Een omgekeerde afwikkeling: als de voorvoet de grond als eerste raakt
Wat dan te doen?

Het beste visitekaartje voor je kennis en werk is even NIET te behandelen. Je stuurt de huisarts een goede brief met je overwegingen.

Wil je meer weten over holvoeten en over HMSN?

Doe dan mee aan de online training over Voeten en HMSN. Door Jan Willem Louwerens, voet- en enkelorthopeed uit de Sint Maartenskliniek, en Mirjam Tuinhout.

Met 2 geaccrediteerde KP- en KABIZ punten en een bewijs van deelname. Plus een naslagwerk met een voorbeeld verwijsbrief.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »