Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Heftige voorvoetpijn

Daisy Kuipers (43 jaar) heeft 4 maanden geleden heftige voorvoetpijn gehad.

Nu zijn de heftigste pijnklachten weer voorbij en is de verdikking verdwenen, maar sinds die tijd staat de 2e teen omhoog. Ook zit er nu eelt onder de bal van de voet. Daar zit ook de ‘rest’pijn, vooral als ze op blote voeten loopt.

Je vindt het wel een raar verhaal: eerst zwelling aan de bovenzijde van de voorvoet, nu pijn aan de onderzijde, én je ziet die teen inderdaad omhoog staan. Ze past haar pumps nauwelijks meer.

Voetonderzoek

Ook is er duidelijk eeltvorming onder het MTP2-gewricht. De tweede teen is alleen nog beweeglijk richting dorsale zijde; niet meer richting de plantaire zijde. Het MTP2 gewricht voelt ‘’raar’’ aan de dorsale zijdeter hoogte van het MTP2 gewricht. Je vraagt je serieus af in hoeverre de kop nog in de kom zit.

Goed zijn in het voetenvak

Je wilt de beste zijn in je vak, als orthopedisch schoentechnoloog, podotherapeut of medisch pedicure. Zodat de patiënt de beste behandeling krijgt.

Niet pluis gevoel

Het voelt nu als ‘’niet pluis’’. Je kan je de eerste patiënt bij wie je DM op het spoor kwam nog goed herinneren: toen was dat door een slecht genezende wond, wat een neuropathisch ulcus bleek. Zou déze teenstand ook een teken zijn van een onderliggende ziekte?
Ja dus.

Een MTP ontsteking

Dit is namelijk het typische verhaal van een steriele MTP-ontsteking bij Reumatoïde Artritis. Bij 70% van de RA-patiënten is een MTP ontsteking het eerste teken. Hoe eerder de behandeling start, hoe minder de gewrichtsafwijkingen op de lange termijn. Het is dus van belang RA vroeg te herkennen.

4 tips voor herkenning van een MTP-ontsteking
  1. Pijnlijk MTP-gewricht aan zowel dorsale, plantaire, mediale en laterale zijde
  2. Zwelling van het MTP-gewricht aan zowel plantaire als dorsale zijde
  3. In de loop van de tijd progressieve standsafwijking van de teen met beperkte plantairflexie
  4. Warmte en roodheid komen bijna niet voor, ook al is er sprake van een ontsteking
Meer toepasbare tips

Meer toepasbare tips over de voorvoet hoor je tijdens geaccrediteerde trainingen.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »