Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Hamertenen of klauwtenen?

Het viel mevrouw op dat de huisarts haar tenen ‘hamertenen’ noemde, en de podotherapeut ‘klauwtenen’. Dit verschil maakte mevrouw onzeker. Ze vraagt zich af: ‘’Als professionals het oneens zijn over de naam, hoe weet ik dan zeker dat ik goede zorg krijg?’’

Andere golflengte

Als professional wil je graag goed communiceren met andere (para)medici, en goede zorg geven.  En omdat je dan voor een verwijzing toch afhankelijk bent van de huisarts, is het essentieel om elkaar goed te snappen. Tijdens een patiëntoverleg met de nieuwe huisarts vorige week, kreeg je de indruk dat je elkaar toch niet goed begreep; alsof je op een andere golflengte zat. Je hield er een vervelend, onbestemd gevoel aan over.

Was het maar zo eenvoudig dat iedereen elkaar gelijk snapte! Verwijzen met een effectieve overdracht voor goede patiëntenzorg lijkt vanzelfsprekend, maar is niet eenvoudig!

Iedere professional wordt anders en veelal apart van elkaar opgeleid. Je ziet diverse termen voorbijkomen op verwijzingen van huisartsen, orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten: klauwteen, hamerteen, claw toe… Je weet dat er verschillende namen zijn voor dezefde aandoeningen, zoals Hallux Valgus en Hallux Abducto Valgus. Er is natuurlijk ook weinig nederlandstalige literatuur over voeten, maar toch.

Verschillende namen voor dezelfde teenstandafwijking

Wist je dat er voor dezelfde teenstandafwijking, verschillende namen in omloop zijn (5)(6)? En dat daar o.a. in de Journal of the American Podiatric Medical Association (JAPMA) over is gepubliceerd (5)? En dat de naam er minder toe doet dan de beschrijving van de teenstandafwijking? Want over de naamgeving zal voorlopig het laatste woord nog niet over gezegd of geschreven zijn.

Twijfel niet over de naam! Beschrijf per teen-gewricht:

  1. Voor MTP-gewricht, PIP-gewricht en DIP-gewricht
  2. De stand: flexie of extensie
  3. In hoeverre het flexibel of stijf is

En let vooral op het MTP-gewricht, namelijk,…

  • Hoe meer het MTP-gewricht in extensie staat
  • En/of hoe stijver het MTP-gewricht is
  • Hoe meer pijnklachten onder de MTP-gewrichten en
  • Hoe meer multidisciplinair de therapie noodzakelijk is
Wat zijn jouw definities van een hamerteen en klauwteen? 

Discussieer mee en doe mee met de Masterclass Voorvoetklachten of volg een korte online training.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »