Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Deze gewrichtshoeken bepalen jouw uitleg bij een hallux (abducto) valgus

De behandeling van een hallux valgus is in eerste instantie conservatief. Pas als de conservatieve behandeling geen klachtenvermindering oplevert, komt een operatieve behandeling in beeld. Maar welke?

Operaties

In de richtlijn hallux valgus zijn 4 operaties geselecteerd die de beste resultaten geven. Bij een soepel MTP1-gewricht bepaalt de gewrichtshoek de operatie. Iedere operatie richt zich op correctie van een andere gewrichtshoek.

Nabehandeling

Iedere operatie heeft z’n eigen nabehandeling. Deze nabehandelingen variëren onderling sterk: van 6-16 weken. Gedurende deze weken, mag de patiënt zeer beperkt op de geopereerde voet staan. Deze lengte van de nabehandeling heeft een grote invloed op de beslissing van jouw patiënt. Mede daarom bepalen deze hoeken dus de uitleg aan jouw patiënt met hallux (abducto) valgus.

De 4 hoeken

Deze hoeken worden op basis van belaste röntgenfoto’s worden bepaald.

  • IPA: interphalangeal angle – de hoek tussen de proximale en distale phalanx van de hallux
  • HVA: hallux valgus angle – de hoek tussen metatarsale 1 en de proximale phalanx
  • IMA: intermetatarsal angle – de hoek tussen metatarsale 1 en 2
  • DMAA: distal metatarsal articular angle – de hoek tussen metatarsale 1 en het gewrichtsvlak van caput metatarsale 1.
Toepassing in de praktijk

Ook al heb je in de praktijk geen röntgenfoto’s, deze hoeken zijn toch waardevol om naar te kijken. Het stuurt je oog, en maakt het makkelijker om onderscheid te maken bij de vele soorten Hallux (Abducto) Valgus. Én het helpt je in het geven van informatie die is afgestemd op jouw patiënt.

Meer info

Meer over operaties, nabehandelingen, voor- en nadelen, casusbesprekingen, en voorbeeld verwijsbrieven, ontvang je tijdens een training.

Klik op je beroep en bekijk de trainingen over de voorvoet:

Of neem contact op voor een bedrijfstraining / in-company training.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »