Enkelartrose voor het voetlicht

Hans, 45 jaar vertelt: ‘’Na mijn enkelfractuur 6 jaar geleden, was ik na de genezing het vertrouwen in mijn eigen lijf kwijt. Ook was ik bang erdoor heen te gaan. Door te starten met sporten, durfde ik weer meer. Maarja, nu, enkele jaren later merk ik dat als ik langere wandelingen maak, mijn enkel steeds stijver wordt, en pijnlijker.’’

Als (para)medicus merk je dat er over de gevolgen van een enkelfractuur weinig informatie te vinden is. Eigenlijk blijft het onduidelijk wat een normaal verloop is en wat je kan doen als behandelaar.

Je wilt graag tevreden patiënten. Deze tevredenheid is hoger, als je de klachten kan ‘’voorspellen’’ en patiënten daarover kan informeren. Dus het is belangrijk om een goede inschatting te maken in hoeverre de klachten na een enkelfractuur van voorbijgaande aard zijn, of steeds erger zullen worden.

Ook al komen er veel enkeltraumata voor, je ziet eigenlijk maar weinig mensen met enkelklachten na een enkelfractuur. Over enkelartrose hoor je veel minder, en het is veel minder duidelijk wat de klachten zijn. Aan die enkel is ook aan de buitenkant vaak niets bijzonders te zien.

Daarom nu: enkelartrose in het voetlicht (1)(2)

1.     Enkelartrose wordt in ca 75% van de gevallen voorafgegaan door ongelukken zoals inversietraumata en enkelfracturen.

2.     Volgens patiënten zijn de belangrijkste klachten van enkelartrose: 
- enkelpijn tijdens belasting,
- enkelpijn in rust,
- pijn tijdens lopen en met name op ongelijk terrein,
- niet de favoriete sport kunnen uitvoeren.

3.     Enkelartrose kan leiden tot standsafwijkingen van de calcaneus.

4.     Enkelartrose beïnvloedt de kwaliteit van leven in hoge mate.

5.     De operatieve behandeling van enkelartrose vindt bij voorkeur alleen plaats bij artrose in de eindfase.

6.     Er is geen landelijke richtlijn over de niet-operatieve behandeling van enkelartrose.

Bronnen:

1.        Witteveen AGH, Hofstad CJ, Breslau MJ, Blankevoort L, Kerkhoffs GMMJ. The impact of ankle osteoarthritis. The difference of opinion between patient and orthopedic surgeon. Foot Ankle Surg. 2014;20(4):241–7. 

2.        Stufkens SAS, van den Bekerom MPJ, Kerkhoffs GMMJ, Hintermann B, van Dijk CN. Long-term outcome after 1822 operatively treated ankle fractures: a systematic review of the literature. Injury. 2011;42(2):119–27. 

Heb je een patiënt met enkelklachten in je praktijk? En wil je daarover advies of van bevestiging van je behandelplan? Kom dan naar de Masterclass Voetorthopedie in het najaar. 


Waarom de trainingen van FeetForward uniek zijn:

-  De patiënt met voetklachten centraal

-  Jij krijgt medische informatie in begrijpelijke taal

-  Jij krijgt antwoord op je vraag, en nog veel meer!

-  Evaluatie met uitvoering van verbeterpunten

 

Over de trainer:

-  Mirjam is een ‘lopende encyclopedie’ met kennis over voet en enkel

-  Die snapt waar jij in de praktijk tegenaan loopt en

-  Die onafhankelijk is van discipline, hulpmiddel of produkt

Waarom ik dit zeg?
Uit de evaluatie bleek namelijk:
9,2/10 voor uitleg & inhoudelijke kennis
100% van de deelnemers gaat de kennis toepassen
7,8/10 als waardering voor de eerste Masterclass Voetorthopedie. Dit is al een mooi cijfer. De volgende edities zijn nog beter omdat de tips uit de evaluaties zijn toegepast. Jij profiteert daar dus van, waardoor jij nog meer waar krijgt voor je geld.

Wat anderen zeggen:

‘’Mirjam heeft een brede invalshoek, veel kennis en heeft het vermogen dit te delen waardoor de patiëntenzorg over de hele linie beter wordt. Hulde!’’

Mw. K. Veenstra, orthopedisch chirurg Sint Maartenskliniek, Nijmegen.

 

‘’Motiverend, Mirjam is positief waardoor professionals zichzelf waardevol voelen’’. Podotherapeut over presentatie ‘’Snijvlak tussen podotherapie en orthopedie’’, Leergang Professioneel Leiderschap, NVvP.

Volg de FeetForward-Facebook pagina voor nuttige online-momenten. 

Interessant?

Schrijf je in voor de no-nonsense nieuwsbrief onderaan de pagina (maandelijks).

Smaakt dit naar meer?

Wil je deze en nog veel meer praktische informatie over enkelklachten direct toepassen in de dagelijkse (para)medische praktijk?

Wil je (meer) gaan samenwerken met (para)medici?
Start samen op neutraal terrein en neem je collega fysiotherapeut, podotherapeut, schoenmaker, physician assistant etc. mee!

Komen de data niet uit?
Mail je gegevens en voorkeuren en je blijft op de hoogte van nieuwe mogelijkheden.

Wie is de trainer?
Mirjam Tuinhout heeft ruim 9 jaar ervaring als eerste Physician Assistant in de Voet- en enkelorthopedie van de St. Maartenskliniek, 10 jaar ervaring als docent / onderzoeker, en is auteur van ruim 25 artikelen waarin voeten centraal staan.
Ze heeft samengewerkt met fysiotherapeuten, orthopedisch schoentechnologen, reumatologen en andere professionals en multi-disciplinaire spreekuren opgezet.
Tevens is zij veelgevraagd spreker op symposia en congressen en opleider voor de Leergang Professioneel Leiderschap ‘’Het snijvlak tussen podotherapie en orthopedie’’ van de NVvP.

Heb je nog twijfels of de Masterclass Voetorthopedie iets is voor jou of je team? Mail gerust en Mirjam belt je terug.  

FeetForward-183.jpg