Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Wanneer je extra alert bent op een tarsale coalitie

Een tarsale coalitie is een aangeboren voetafwijking waardoor een platte(re) voet ontstaat. Deze niet-normale, aangeboren verbinding bevindt zich tussen tarsale botten: calcaneus, talus, cuboïd, naviculare of cuneïforme.

Doet een tarsale coalitie altijd pijn?

Nee. Een tarsale coalitie kan pijnklachten geven, maar dat is niet altijd het geval. Wel handig om dit te checken. Het gevolg is namelijk een stijve, stugge achtervoet. En dit beïnvloedt je advies en therapie.

Typische start van de klachten

Een simpel ongelukje, zoals een inversietrauma, verstapping, valpartijtje, kan wel het begin zijn van pijnklachten. Bij zowel kinderen als volwassenen.

Snelle check

Een snelle test om te checken op de aanwezigheid van de tarsale coalitie: Lopen op zowel de mediale als de laterale zijde van de voet. Is dit onmogelijk en/of pijnlijk? Dit is een teken van een verstijfde / verstijvende achtervoet. Bijvoorbeeld door een tarsale coalitie.

Voor podotherapeuten, registerpodologen, orthopedisch schoenmakers/technologen, orthopedisch adviseurs, fysiotherapeuten, en andere professionals in de voet- en loopzorg.

Er zijn nog 4 testen die je kan doen. Deze lees je in het gratis e-book.

Voor pedicures

Wil je meer weten over oorzaken van een plattere voet? Volg dan de online training Een platvoet bij kinderen en volwassenen. KRP geaccrediteerd, 2 punten. Lees hier meer.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »