Een CVA of herseninfarct kan ook gevolgen hebben voor de voetstand: een spitsstand en/of een valgus- of varusstandafwijking. Afhankelijk van de locatie van het CVA ontstaat een hemiparetisch looppatroon, met daarbij afwijkingen aan het looppatroon. Zo kan een spitsstand van de enkel leiden tot een knie-extensie tijdens de midstance. In hoeverre is dat behandelbaar?
Cijfers over CVA en lopen
- In Nederland krijgen ca 50.000 mensen/jaar een CVA waarna ziekenhuisopname volgt
- 80% van de mensen met een doorgemaakt CVA heeft loopproblemen ca 3 maanden na de CVA.
- 25% heeft blijvende loopproblemen na afronding van de revalidatie.
Grote kans dus dat ook jij als podotherapeut, registerpodoloog, pedicure, orthopedisch schoentechnoloog en/of paskamermedewerker patiënten ziet na een doorgemaakt CVA.
Wil je meer weten over de behandelingen en mogelijke gevolgen na een CVA?
Volg dan deze online trainingen:
Geaccrediteerd voor NVvP, NBOT, stichting Loop (registerpodologen):
Voeten en CVA: met orthopedisch chirurg Kirsten Veenstra, op 9 november 2021, 19.45-22 uur. KP& KABIZ accreditatie: 2 punten. Met orthopedisch chirurg Kirsten Veenstra, op 9 november 2021, 19.45-22 uur. Voor podotherapeuten, registerpodologen en orthopedisch schoentechnologen. Schrijf je in via deze link
Geaccrediteerd door KRP /ProCert:
Voeten en Herseninfarct & Hartfalen, op 6 november 10-12.15 uur. KRP accreditatie: 2 punten (domein voetzorg: overige risicovoet)
Tijdens de training worden de mogelijkheden en onmogelijkheden zoals een EVO, het voorkomen van wonden, botox-injecties tot optimale schoenvoorziening en operaties worden op een rijtje gezet. Blijf alert bij deze voeten, want door het CVA kunnen deze voeten blijven veranderen.