Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Enkeldistorsies- en voetfracturen in de top 5 op de eerste hulp

Per jaar komen er 12.600 mensen op de eerste hulp met voet- en enkeltraumata: 6600 enkeldistorsies en 6000 voet- en teenfracturen. Grote kans dus dat je als professional in de voet- en loopzorg te maken krijgt met mensen die recent of langer geleden een enkeldistorsie en/of fractuur hebben gehad.

3 behandeltips om rekening mee te houden na een voet/enkel fractuur
  1. ”Het wordt nooit meer hoe het was”. Vertel dit bij aanvang van je behandeling om hooggespannen verwachtingen te temperen. Als je dit doet, levert het je uiteindelijk een hogere patiënttevredenheid op; hoe tegenstrijdig het ook klinkt.
  2. Na een intra-articulaire fractuur is er grote kans op kraakbeenschade, met posttraumatische, vervroegde artrose in het betreffende gewricht. Voor je behandeling betekent dit dat correcties meer pijnklachten kunnen opleveren. Tegelijkertijd kan een varuscorrectie van een valgus-enkelartrose juist (tijdelijk) pijnverlichting geven. Het advies is dus: probeer uit, en temper de verwachtingen over het effect (ja, ook hier want: het wordt nooit meer wat het was).
  3. Vraag naar de leeftijd waarop de fractuur plaatsvond en of er nadien een DEXA scan is gemaakt. Was de patiënt/cliënt jonger dan 50 jaar en is er geen DEXA scan gedaan? Dan bestaat er een kans dat de fractuur oa is veroorzaakt door de aanwezigheid van osteoporose (botontkalking). Herkenning van osteoporose is een belangrijke stap ter preventie van een nieuwe fractuur. Met de bovenstaande (zie 1&2) gevolgen. Herkenning van osteoporose en een adequate verwijzing naar de huisarts helpt dus mee aan een Leven Lang Lopen.
Wil je meer weten over de behandelingen en mogelijke gevolgen van deze veelvoorkomende voet- en enkelfracturen?

Volg dan de Masterclasses over Voorvoetklachten en Enkelklachten, beiden geaccrediteerd met 6 punten voor podotherapeuten, orthopedisch schoentechnologen en registerpodologen (KP&KABIZ). Klik hier voor een overzicht met data en locaties in Nederland.

Voor pedicures die meer willen weten over hoe je cliënten verder kan helpen bij posttraumatische artrose van de enkel, met KRP accreditatie. Klik hier voor meer info en de data.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »