Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Behandelmogelijkheden voor jicht in het MTP1-gewricht

Jicht is de meest voorkomende gewrichtsaandoening in Nederland waarbij veelal het MTP1-gewricht ontstoken is. Jicht kan op de lange termijn ernstige gewrichtsschade en veranderingen in de huid veroorzaken waardoor voetpijn, chronische wonden en/of standsafwijkingen ontstaan.

Wat is de behandeling van MTP1-klachten door jicht?

Medicatie: jicht is immers een systemische ziekte.
En als de medicatie goed is ingesteld, zijn ook schoenen en zolen belangrijke middelen tegen pijnklachten.

  • Schoenen: van confectieschoenen tot volledig orthopedisch schoeisel (OS-A) is het de combinatie van afwikkeling en verstijving het geheim van het succes. Plus een hoge teen-box. Bijvoorbeeld sportschoenen.
  • Zolen: ter ontlasting van het MTP1-gewricht. Mits er ruimte is in de schoen.

En wat nu als bovenstaande niet helpt tegen de pijn omdat er gewrichtsschade aan het MTP1-gewricht is?

Dan is een operatie een overweging waard. Net als bij schoenpasproblemen, huidproblemen, wonden, en wakker worden van de pijn, is een MTP-operatie een verrassend dankbare oplossing. Zelf stoppen met aanpassingen uitvoeren en doorsturen kan je een tevreden patiënt/cliënt opleveren.

Meer weten?

Wil je weten welke soorten operaties er zinvol zijn, en wat daarvan de consequenties zijn voor jouw advies, schoen- en/of zooltherapie?

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Wel of geen operatie?

Hannie heeft last van haar Hallux Valgus. Ze wil er het liefste helemaal van af, en zit nu tegenover je omdat de huisarts haar heeft

Lees verder »