Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Behandelmogelijkheden voor jicht in het MTP1-gewricht

Jicht is de meest voorkomende gewrichtsaandoening in Nederland waarbij veelal het MTP1-gewricht ontstoken is. Jicht kan op de lange termijn ernstige gewrichtsschade en veranderingen in de huid veroorzaken waardoor voetpijn, chronische wonden en/of standsafwijkingen ontstaan.

Wat is de behandeling van MTP1-klachten door jicht?

Medicatie: jicht is immers een systemische ziekte.
En als de medicatie goed is ingesteld, zijn ook schoenen en zolen belangrijke middelen tegen pijnklachten.

  • Schoenen: van confectieschoenen tot volledig orthopedisch schoeisel (OS-A) is het de combinatie van afwikkeling en verstijving het geheim van het succes. Plus een hoge teen-box. Bijvoorbeeld sportschoenen.
  • Zolen: ter ontlasting van het MTP1-gewricht. Mits er ruimte is in de schoen.

En wat nu als bovenstaande niet helpt tegen de pijn omdat er gewrichtsschade aan het MTP1-gewricht is?

Dan is een operatie een overweging waard. Net als bij schoenpasproblemen, huidproblemen, wonden, en wakker worden van de pijn, is een MTP-operatie een verrassend dankbare oplossing. Zelf stoppen met aanpassingen uitvoeren en doorsturen kan je een tevreden patiënt/cliënt opleveren.

Meer weten?

Wil je weten welke soorten operaties er zinvol zijn, en wat daarvan de consequenties zijn voor jouw advies, schoen- en/of zooltherapie?

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »