5 testen om enkelbandletsel te onderscheiden van een enkelfractuur

Rens schreeuwt het uit op het voetbalveld. Hij ligt op het gras en grijpt naar zijn enkel. Hij heeft zich verstapt tijdens een voetbalduel en voelde het kraken. Foute boel! Hij wordt overeind geholpen door zijn maten, en kan er daarna niet op staan. Hij kijkt de wedstrijd uit vanaf de kant met zijn voet hoog, met een icepack eromheen gedrapeerd.

De volgende dag komt een bevriende podotherapeut bij Rens langs en ziet een gezwollen enkel met een ‘klassiek ei’ aan de laterale zijde. Alle bandentesten zijn pijnlijk en de range of motion is ook beperkt: alles doet in wisselende mate pijn. Hij vraagt zich af: ,,Is het nu een fractuur of enkelbandletsel?'’

Kon je maar door de huid heen kijken om te weten wat er aan de hand is: een fractuur of een inversietrauma? En je wilt geen fractuur missen, want het maakt nogal uit in de nabehandeling: gips, een operatie of functioneel nabehandelen. Maar wanneer is het een fractuur en moet je echt doorsturen? Dus: hoe maak je het onderscheid tussen een enkelfractuur of enkelbandletsel?

Gelukkig is daar een set handige regels voor: de Ottawa Ankle Rules (1)(2).

1.     Niet mogelijk om de enkel te belasten gedurende 4 stappen zonder hulp, OF

2.     Pijn bij palpatie van dorsale of caudale zijde van de laterale

malleolus (onderste 6 cm), OF

3.     Pijn bij palpatie van dorsale of caudale zijde van de mediale malleolus (onderste 6 cm), OF

4.     Pijn bij palpatie van de basis van het os metatarsale V, OF

5.     Pijn bij palpatie van het os naviculare.

Als er 1 of meer van deze punten aanwezig is, is het een positieve test. Dat betekent dat er een hoge waarschijnlijkheid is op een fractuur. En dus is het zinvol om snel te handelen. Zodat gelijk de juiste behandeling wordt gestart.

Benoem de positieve Ottawa Ankle Rule tijdens het bellen naar de huisarts of huisartsenpost voor een snelle, heldere overdracht.

1.        Nederlands Huisartsen Genootschap. NHG standaard M04: Enkelbandletsel [Internet]. 2012. Available from: https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/enkelbandletsel

2.        Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. KNGF-richtlijn Enkelletsel [Internet]. 2017. Available from: https://www.fysionet-evidencebased.nl/images/pdfs/richtlijnen/enkelletsel_2006/enkelletsel_praktijkrichtlijn.pdf

Volg de FeetForward-Facebook pagina voor nuttige online-momenten. 

Interessant?

Schrijf je in voor de no-nonsense nieuwsbrief Facts about Feet, onderaan de pagina (maandelijks).

Smaakt dit naar meer?

Wil je deze en nog veel meer praktische informatie over enkelklachten direct toepassen in de dagelijkse (para)medische praktijk?

Reserveer dan je plek voor de Masterclass Voetorthopedie: de Enkel op 20 juni 2018Er zijn maximaal 16 plaatsen voor een optimaal rendement van je tijd.

Wil je (meer) gaan samenwerken met (para)medici?
Start samen op neutraal terrein en neem je collega fysiotherapeut, podotherapeut, schoenmaker, physician assistant etc. mee!

Komen de data niet uit?
Mail je gegevens en voorkeuren en je blijft op de hoogte van nieuwe mogelijkheden.

Wie is de trainer?
Mirjam Tuinhout heeft ruim 9 jaar ervaring als eerste Physician Assistant in de Voet- en enkelorthopedie van de St. Maartenskliniek, 10 jaar ervaring als docent / onderzoeker, en is auteur van ruim 25 artikelen waarin voeten centraal staan.
Ze heeft samengewerkt met fysiotherapeuten, orthopedisch schoentechnologen, reumatologen en andere professionals en multi-disciplinaire spreekuren opgezet.
Tevens is zij veelgevraagd spreker op symposia en congressen en opleider voor de Leergang Professioneel Leiderschap ‘’Het snijvlak tussen podotherapie en orthopedie’’ van de NVvP.

Heb je nog twijfels of de Masterclass Voetorthopedie iets is voor jou of je team? Mail gerust en Mirjam belt je terug.  

Inschrijven voor de Masterclass: 
Reserveer dan je plek voor de Masterclass Voetorthopedie: de Enkel, op 20 juni 2018Er zijn maximaal 16 plaatsen voor aandacht aan jouw casus. En een optimaal rendement van je tijd.

FeetForward-114.jpg