Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

8 gevolgen van 30.000 enkelfracturen & 600.000 inversietraumata per jaar

Zoveel komt het voor per jaar!

En wat zijn dan de mogelijke gevolgen?
  1. Enkel instabiliteit
  2. Enkelartrose
  3. OD haard
  4. Syndesmoseletsel
  5. Meer klachten van een bestaande tarsale coalitie
  6. Anterieur enkelimpingement
  7. Posterieur enkelimpingement
  8. Corpora libra

Het zijn diagnoses die paramedische voetprofessionals zeker zullen tegenkomen in hun dagelijks werk. Het probleem is alleen dat ze best lastig zijn om te herkennen.

Een aantal van deze diagnoses zijn paramedisch te behandelen, anderen gedeeltelijk, en voor weer andere moet je verwijzen naar de orthopedisch chirurg via de huisarts. Dus als je ze niet herkent, helpt fysiotherapie, podotherapie of een schoenaanpassing hoogstwaarschijnlijk ook niet goed. Met als gevolg dat patiënten veelvuldig, en mogelijk ook ontevreden, bij je terug blijven komen.

Helder stappenplan

En hoe mooi zou het zijn als je de patiënt én de huisarts gerichte informatie kan geven over deze enkelklachten? Met een helder stappenplan ter vermindering van de klachten? Omdat jij weet welke podotherapeutische, fysiotherapeutische of schoentechnische mogelijkheden er zijn. En wanneer het waardevol is om te verwijzen naar de tweede lijn.

Een echo geeft niet altijd de benodigde informatie om deze diagnoses aan te tonen of uit te sluiten. Ook is de anatomie van de enkel complex. En het is best normaal dat mensen langdurig klachten houden na een inversietrauma.

Dus maak het onderscheid tussen pijnklachten op basis van alleen bandletsel, of door andere beschadigde enkelstructuren.

Masterclass Enkelklachten

Heb je een patiënt met enkelklachten in je praktijk? En wil je daarover advies of bevestiging van je behandelplan? Kom dan naar de Masterclass Enkelklachten.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »